Internacional 16/08/2020

El 'derecho', l'huracà de terra endins

El fenomen meteorològic, especialment violent, va escombrar dilluns l'Oest Mitjà dels Estats Units

Marc Candela
2 min
Els cops de vent van superar els 160 km/h a Cedar Rapids, Iowa

BarcelonaEntre dilluns i dimarts d'aquesta setmana una tempesta de gran extensió i llarga durada va escombrar Iowa, l'est de Nebraska i parts d'Illinois, Wisconsin, Indiana i Missouri, als Estats Units. Aquest fenomen, conegut popularment com a derecho i relativament habitual en aquests estats de l'Oest Mitjà dels EUA, es caracteritza per portar associats vents violents en línia recta –similars als d'un esclafit– que sovint assoleixen velocitats superiors a 150 km/h. Serien agrupacions de tempestes semblants a les línies de torbonada però abraçant extensions de fins a 400 o 500 km d'amplada i arribant a recórrer més de 1.500 km en 24 hores pràcticament sense perdre intensitat.

Sitges destrossades pel pas del derecho a Luther, Iowa

Aquests trens convectius o trens de tempestes provoquen devastacions similars a les d'un huracà de categoria 2 o 3 a l'escala de Saffir-Simpson. De fet, el derecho d'aquest dilluns va deixar gairebé 2 milions de persones sense electricitat, va provocar 4 víctimes mortals i va deixar un panorama desolador al seu pas: més de 10 milions d'acres –superior a la superfície total de Catalunya– de cultius de soja i blat de moro devastats només a Iowa, milers d'arbres arrencats d'arrel, cotxes i camions bolcats i edificis i infraestructures destrossats.

El derecho va deixar vents sostinguts de més de 110 km/h durant mitja hora en molts indrets i va arribar a bufar amb cops de fins a 180 km/h a Midway, al centre d'Iowa. També es van confirmar fins a 17 tornados associats a aquest tren de tempestes als estats d'Illinois i Indiana.

La població de Marshalltown, a Iowa, va quedar completament devastada

Tot i que aquest fenomen meteorològic és relativament freqüent en aquesta àrea –n'hi pot haver un parell o tres cada any–, aquest últim ha estat especialment devastador i només comparable amb els dels anys 2009 i 2012. Cal tenir en compte que a l'Oest Mitjà dels Estats Units també són habituals els tornados i, per exemple, una de les poblacions més afectades pel derecho d'aquest dilluns, Marshalltown (Iowa), tot just s'estava començant a recuperar del pas d'un tornado l'any 2018.

stats