Publicitat
Publicitat

ÀSIA

Uns 400 desapareguts en bolcar un vaixell a la Xina

El balanç provisional de la pitjor tragèdia fluvial del país en 67 anys és de 14 de supervivents i 7 morts

“El vaixell es va enfonsar en un minut. Només vaig tenir temps de posar-me l’armilla salvavides i saltar per la finestra”, explicava ahir Zhang Hui. Aquest guia turístic és un dels 15 supervivents del terrible accident d’un creuer amb 456 persones a bord al riu Iangtsé, el més llarg de l’Àsia. El vaixell seguia ahir capgirat enmig del riu, en una zona de 15 metres de profunditat, i els equips de rescat asseguraven que havien sentit crits i cops a l’interior del buc del vaixell. De moment, però, només s’havien pogut rescatar set persones, mentre que set més -entre les quals Zhang Hui- havien arribat nedant fins a la riba. Van ser aquestes persones, de fet, les que van donar l’alarma, ja que la nau no va arribar a emetre cap senyal d’emergència. Ahir a última hora de la nit també s’havien tret de l’aigua set cadàvers, segons Reuters.

Entre les persones rescatades hi ha el capità i el cap de màquines de la nau, que van ser detinguts per les autoritats xineses. Tots dos van explicar que el vaixell havia bolcat molt ràpidament a causa d’un tornado, sense que tinguessin temps de reaccionar. La televisió xinesa explicava que en les últimes 24 hores la zona -el comtat de Jianly- havia registrat intenses pluges i vents de fins a 130 quilòmetres per hora. La pluja, de fet, va dificultar les tasques de rescat, en les quals ahir a la nit participaven encara un miler d’agents dels cossos de seguretat i emergències. Segons mitjans locals, els agents intentaven accedir a l’interior de la nau amb serres radials.

La majoria dels passatgers del creuer Eastern Star eren turistes xinesos d’entre 50 i 83 anys, tot i que el passatger més jove de la nau tenia tres anys, segons la llista feta pública per alguns mitjans locals. Familiars dels desapareguts es van dirigir ahir a l’oficina de Xangai de l’agència de viatges que havia venut els bitllets del creuer i la van trobar tancada. Oficials de policia els van traslladar a dependències oficials, on es van viure escenes de gran tensió, per la indignació dels familiars davant la falta de notícies. Tots asseguraven que s’havien assabentat de la tragèdia per les notícies.

La pitjor tragèdia en 70 anys

Els accidents d’aquesta magnitud són molt poc habituals a la Xina, on els amples i cabalosos rius són utilitzats sovint per a trajectes en creuer. Amb les seves 456 persones a bord, l’accident de l’ Eastern Star és la pitjor tragèdia d’aquest tipus que viu el país des del 1948, quan un vaixell de vapor va explotar al riu Huangpu i va provocar la mort de més d’un miler de persones.

El sinistre d’aquesta setmana podria acabar també amb un balanç de víctimes pitjor que el del ferri que l’abril de l’any passat es va enfonsar a Corea del Sud, on van morir 304 persones, un cas pel qual es va condemnar el seu capità a cadena perpètua per un delicte de negligència.

El creuer sinistrat al riu Iangtsé havia sortit fa sis dies de Nanjing, la capital de la província oriental de Jiangsu, amb la previsió de fer un creuer de 13 dies fins a Chingqing. L’accident es va produir dilluns a les 21.28 hora local (15.28 hora catalana) quan l’embarcació passava per la zona de Jianly. Tot i així, fins ben entrada la matinada les autoritats xineses no van ser alertades de la tragèdia, ja que la nau no havia emès cap senyal. De moment tot apunta que el vaixell disposava de totes les mesures de seguretat i no estava sobreexplotat, ja que tenia capacitat per a 534 persones.

Submarinistes xinesos van aconseguir treure ahir diverses persones de la nau, entre les quals una dona de 65 anys i un noi de 21, als quals van facilitar aparells d’oxigen per treure’ls de les cabines on estaven atrapats. El ministre de Transports xinès, Yang Chuantang, va parlar d’una “cursa contra el temps” per rescatar més supervivents, però va dir que no es rendirien mentre hi hagués la més mínima esperança.