PARLAMENTÀRIES A TBILISSI
Internacional 01/10/2012

El desgastat règim georgià trontolla

Geòrgia escull avui Parlament en uns comicis decisius. Per primer cop d'ençà que és al poder, el partit del president, Mikhail Saakaixvili, s'enfronta a una oposició forta, liderada per l'home més ric del país.

Bricio Segovia
2 min
EXALTACIÓ 
 Partidaris del president Saakaixvili recorren el centre de la capital georgiana, Tbilissi. El suport al seu partit ha davallat.

TBILISSIFins fa un any, el nom de Bidzina Ivanixvili no sonava gaire. Només les seves inversions milionàries en subhastes d'art causaven un punt d'interès en el sector. Ara s'ha convertit en qui ha cohesionat una oposició disgregada durant anys a Geòrgia i que podria fer trontollar el règim de Mikhail Saakaixvili.

Amb profundes reformes econòmiques, la lluita contra la corrupció i els esforços per aconseguir una integració amb Occident, Saakaixvili ha sabut conservar la popularitat vuit anys. De fet, el seu partit, Moviment Nacional, ocupa gairebé el 80% del Parlament.

Fa dues setmanes, les enquestes li donaven un 20% d'avantatge davant la coalició Somni de Geòrgia, que lidera Ivanixvili. Però aquesta situació va canviar pocs dies després, quan van veure la llum dos vídeos que mostren una presó als afores de la capital, Tbilissi, on un grup de guardes apallissen i violen presoners amb escombres i porres.

Com a resposta, una societat indignada va sortir als carrers per exigir responsabilitats al president i al seu govern. Dos ministres van dimitir i deu funcionaris van ser detinguts en menys de 48 hores, però la capsa de Pandora ja estava oberta.

Ivanixvili ha sabut utilitzar a favor seu la polèmica des del principi. De fet, les imatges van ser emeses per dues televisions opositores i una d'elles és propietat del multimilionari. Això ha despertat les sospites que es tracta d'una maniobra electoral del magnat. Hi ha qui va més enllà i assenyala el Kremlin com a impulsor de la trama per tornar a exercir influència sobre Geòrgia. I és que Ivanixvili va fer fortuna a Rússia, després de la dissolució de la URSS, i podria tenir forts lligams amb el president Vladímir Putin.

Sigui com sigui, Ivanixvili ha manifestat que vol restablir les relacions amb Moscou, que es van perdre el 2008 després de la guerra per la regió separatista georgiana d'Ossètia del Sud. Aquesta és la posició contrària de Saakaixvili, que considera Rússia un enemic i, en part per això, s'ha convertit en l'únic aliat dels Estats Units al Caucas.

L'estratègia: més poder

Els comicis d'avui són crucials. No només són l'avantcambra de les presidencials sinó que, amb motiu d'uns canvis legislatius, el primer ministre tindrà més poder que el president quan Saakaixvili acabi el seu segon i -per Constitució- últim mandat el 2013. Això és un factor clau perquè es preveu que opti a aquest càrrec per mantenir-se al poder. És la mateixa tàctica que va fer servir Vladímir Putin a Rússia, l'home que tant critica Saakaixvili.

Però aquest no és l'únic punt en comú que Saakaixvili té amb l'home fort del Kremlin. Se l'acusa d'assetjament als opositors, pressions als tribunals i manipulació dels mitjans de comunicació.

Ivanixvili va dir que acceptaria una derrota sempre que les eleccions fossin justes. En aquest cas, s'ha compromès a no convocar més protestes. Però l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa ja ha advertit que el poder judicial a Geòrgia no és prou independent per garantir unes eleccions justes.

Tot i això, Saakaixvili ha tallat la corrupció soviètica a Geòrgia i ha modernitzat un Estat que fa deu anys era fallit. En aquestes eleccions i, més endavant, en el relleu a la presidència demostrarà quin és el seu compromís amb la democràcia que diu que dur per bandera.

stats