Publicitat
Publicitat

El nombre de desplaçats per conflictes arriba a la xifra rècord de 38 milions

L'any 2014, fins a 11 milions de persones van haver de fugir de casa seva per la violència, segons l'informe de l'ONU i el CNR

El nombre de desplaçats a causa de conflictes ha arribat a la xifra rècord de 38 milions de persones, l'equivalent a les poblacions de megalòpolis com Pequín, Londres i Nova York, segons han dit aquest dimecres l'ONU i el Consell Noruec per als Refugiats (CNR).

"Són les pitjors xifres de desplaçaments forçats en una generació, el que posa en evidència el nostre fracàs absolut per protegir civils innocents", ha sostingut Jan Egeland, secretari general del CNR, una de les organitzacions civils més reputades que treballa en aquest àmbit.

Egeland va valorar així les dades de l'informe anual de l'Observatori de Desplaçament Intern, del que la seva organització forma part i que ha presentat a Ginebra, juntament amb el cap adjunt de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), Volker Turk.

L'informe indica que, per tercer any consecutiu, s'han assolit xifres de desplaçaments interns que no tenen precedent, amb onze milions de persones que van ser obligades a fugir de les seves llars per successos violents durant 2014.

"Diplomàtics, resolucions de l'ONU, converses de pau i acords d'alto el foc han perdut la batalla contra homes armats sense pietat i motivats per interessos polítics o religiosos," va dir Egeland, exsecretari general de l'ONU per a Assumptes Humanitaris.

"Aquest informe hauria de servir com una tremenda senyal d'alarma. Hem de trencar aquesta tendència en la qual milions d'homes, dones i nens es troben atrapats en àrees de conflicte arreu del món", ha afegit.

La tendència és que, com més dura el desplaçament, els desplaçats se senten més insegurs i quan la desesperança els envaeix opten per creuar les fronteres i convertir-se en refugiats, ha dit Turk.