EL CASTRISME NO DÓNA TREVA
Internacional 25/07/2012

La detenció d'opositors entela l'adéu al dissident cubà Payá

El règim que va intentar silenciar en vida el dissident cubà Oswaldo Payá també n'ha reprimit l'últim adéu. Una desena d'activistes van ser detinguts ahir durant el funeral per l'opositor mort diumenge.

Carme Riera Sanfeliu
2 min
Una dona mostra una fotografia d'Oswaldo Payá, mort diumenge en un accident de trànsit que l'oposició titlla de sospitós.

BARCELONA.El mateix dia que Cuba s'acomiadava del dissident i premi Sàjarov Oswaldo Payá, mort diumenge en un accident de trànsit, les autoritats detenien un altre dels activistes més reconeguts de l'illa, també guardonat amb el premi del Parlament Europeu als drets humans, Guillermo Fariñas.

L'opositor -que fa poc va protagonitzar la seva vint-i-quatrena vaga de fam- va ser detingut juntament amb membres de les Dames de Blanc i altres dissidents durant el funeral per Payá, sense que les autoritats donessin cap explicació. En el moment de tancar aquesta edició, els detinguts encara no havien estat alliberats.

La cerimònia va congregar centenars de persones a la parròquia de San Salvador del Mundo, a l'Havana, el centre on solia combregar Payá, fundador del Moviment Cristià Alliberament. Entre els assistents hi havia Esperanza Aguirre, la presidenta de la Comunitat de Madrid.

Dos dies després de la seva mort, les circumstàncies de l'accident en què va perdre la vida seguien sense aclarir-se. La coneguda bloguera i periodista cubana Yoani Sánchez opinava ahir en una conversa telefònica amb l'ARA que les causes d'una mort que la dissidència ha titllat de sospitosa mai quedaran clares. "El país és l'amo de les investigacions, no es faran mai públiques", explicava. "Quan un activista mor per vaga de fam, resulta que ha patit una fallada multiorgànica. Si mor en un accident de trànsit, és que no sabia creuar el carrer".

Sánchez diu que és molt comú a l'illa que els dissidents siguin envestits per un altre vehicle o que pateixin persecucions a la carretera que posen en perill la seva vida. El mateix Payá, recorda la periodista, havia patit un accident similar al de diumenge al juny. De fet, Carlos Payá, el germà del mort, va denunciar que el dissident rebia amenaces de mort. Tant ell com la seva germana Rosa van demanar una investigació "transparent" sobre el sinistre.

Un membre del PP, interrogat

L'oposició recordava ahir que dues persones podrien tenir la clau que permeti treure l'entrellat del que va passar diumenge. Es tracta dels dos supervivents de l'accident, que es van passar el dia declarant davant les autoritats cubanes, que ahir encara no els havien deixat tornar als seus països. Es tracta de Jens Aron Modig, el president a Suècia de la Lliga de la Joventut Demòcrata Cristiana, i Ángel Carromero, vicesecretari de les Noves Generacions del Partit Popular a Madrid. El ministeri d'Exteriors espanyol va dir ahir en un comunicat que Carromero, que conduïa el cotxe, estava sent interrogat per les autoritats, però que no s'havien presentat càrrecs en contra seva.

L'opositora Comissió Cubana de Drets Humans i Reconciliació Nacional va advertir que només se sabrà la veritat sobre l'accident quan Carromero i Modig "puguin oferir als seus països un testimoni objectiu i irrefutable en relació a la tragèdia". "Mentre els testimonis segueixin a Cuba, les seves declaracions estaran subjectes a les inevitables i conegudes condicions que posa el règim totalitari", va afegir.

stats