Internacional 02/07/2013

Les difícils relacions entre els militars i els Germans Musulmans

Les dues organitzacions més poderoses d'Egipte sempre han tingut un tracte complicat

R.g.s.
2 min

El CaireTot i que els seguidors del general Ahmed Xafiq, candidat de l'antic règim, van atribuir la victòria de Mohammed Mursi en les eleccions presidencials a una conxorxa entre l'exèrcit i els Germans Musulmans, la realitat és que les dues organitzacions més poderoses d'Egipte no han deixat mai de tenir unes relacions delicades. La cosa no va canviar després que, a l'agost, Mursi rellevés la cúpula de les forces armades i posés com a ministre de Defensa Abdelfattah al-Sissi, considerat una persona amb certa afinitat ideològica amb l'islamisme.

La primera topada entre Mursi i Al-Sissi va tenir lloc arran de la crisi per la declaració constitucional. Llavors, l'exèrcit va convocar el govern i l'oposició a una taula de "diàleg nacional". Indignat per la intromissió dels militars en la política, Mursi va boicotejar la convocatòria. Més endavant, la premsa filtraria que ho va fer a instàncies del guia suprem de la confraria.

Envoltades d'un halo de secretisme, les relacions entre islamistes i militars han estat subjecte de nombroses filtracions a la premsa. Aquesta mateixa setmana, el diari Al-Shorouk citava fonts anònimes de l'exèrcit que asseguraven que Mursi hauria sondejat diversos generals i alts càrrecs sobre la possibilitat de cessar Al-Sissi. El president, però, hi hauria renunciat davant el suport sense fissures que té el ministre de Defensa. Conscient de la importància de tenir les forces armades a favor, Mursi els va dedicar grans lloances en el seu llarg discurs de dimecres passat. Pel que sembla, va ser en va.

Els Germans Musulmans encara compten amb menys simpaties entre els cossos policials, encarregats de combatre l'organització quan era il·legal. Fa poc, en un funeral d'un policia, es van sentir crits a favor de la caiguda de Mursi. Just abans de les protestes, diversos alts càrrecs van advertir que no protegirien les seus de la confraria en cas que fossin atacades. I així ha estat. Segons les seves pròpies paraules, els oficials "no volen pagar la factura de donar suport a un dictador, com va passar amb Mubàrak".

stats