LA REPRESSIÓ D'AL-ASSAD
Internacional 08/06/2012

La diplomàcia internacional per Síria, en punt mort

R. Gladstone / A. Cowell
3 min
La diplomàcia internacional per Síria, en punt mort

THE NEW YORK TIMES / LONDRESLes Nacions Unides van atacar ahir el govern sirià després que el règim barrés el pas a un grup d'observadors seus -desarmats- que intentaven arribar a l'escenari de l'última matança al país. Les autoritats els van obligar a fer mitja volta i fins i tot els van disparar, cosa que va provocar un enfrontament que reflecteix l'estancament diplomàtic al voltant d'un conflicte cada cop més violent.

Dirigint-se a l'Assemblea General de l'ONU, el seu secretari general, Ban Ki-moon, va dir que el president sirià, Baixar al-Assad, ha perdut tota la legitimitat després de 16 mesos de revolta popular contra ell. Ban Ki-moon va reiterar que "la situació a Síria continua empitjorant" i es va afegir als esforços per aïllar Al-Assad i fer-lo fora del poder.

Tot i que el secretari general de l'ONU no va culpar directament el president sirià de l'última atrocitat registrada al país -una massacre a la ciutat d'Al-Qubeir dimecres, en què una setantena d'homes, dones i nens van morir cremats, disparats i apunyalats-, va criticar durament el que semblava que era un esforç del règim per evitar que els observadors accedissin a la zona per investigar els fets. Encara queden moltes coses per descobrir de l'última matança, i el govern sirià va negar ahir qualsevol responsabilitat.

Kofi Annan, l'enviat especial de les Nacions Unides i la Lliga Àrab a Síria que va crear un pla de pau ignorat des que va entrar en vigor a l'abril, va dir a l'Assemblea General que el pla no funciona. "La crisi augmenta, la violència empitjora", va reconèixer. "El país s'està polaritzant i radicalitzant, i els veïns de Síria estan molt preocupats per l'amenaça que la violència s'estengui", va subratllar Annan.

Si es verifica, la matança d'Al-Qubeir seria la quarta en menys de dues setmanes. De fet, sembla que les morts ja han injectat un nou corrent d'ira en l'intent internacional de fer fora Al-Assad del poder.

Però els esdeveniments sobre el terreny també demostren un punt mort en la diplomàcia internacional i suggereixen que les fins ara insalvables diferències sobre la crisi probablement s'allargaran o fins i tot empitjoraran.

Des d'Istanbul, la secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton, va intensificar les crítiques a Al-Assad, el va acusar del bany de sang i va insistir que ha de marxar del país.

De tota manera, la Xina, un dels principals aliats de Síria juntament amb Rússia, va reiterar la seva oposició a qualsevol esforç per fer fora Al-Assad, cosa que limita encara més les perspectives d'una solució.

"El cas sirià s'ha de resoldre seguint el pla de pau de sis punts d'Annan en el marc de les Nacions Unides", va dir ahir el viceministre d'Exteriors xinès, Cheng Guoping, en una roda de premsa a Pequín. "Que no t'agradi el sistema d'un país no et dóna permís per pensar maneres de fer-ne caure el govern", va dir.

Convèncer Rússia

Un funcionari occidental anònim va dir ahir que Hillary Clinton va enviar a Moscou Fred Hof, especialista del Pròxim Orient del departament d'Estat, per avaluar si Rússia i els Estats Units poden arribar a una posició comuna sobre una transició política post Al-Assad a Síria.

Rússia, l'aliat més fort de Síria durant la crisi, s'ha oposat cada vegada a una intervenció externa en el conflicte però últimament ha suggerit que no s'oposa a un nou lideratge a Damasc, el seu aliat més important al Pròxim Orient.

L'Organització de Cooperació de Xangai -formada per la Xina, Rússia i l'Àsia Central- va renovar la seva oposició a una intervenció militar. En un comunicat va alertar que "la violència s'ha d'aturar a Síria, vingui d'on vingui". "Respectarem un diàleg basat en la independència, la integritat territorial i la sobirania de Síria", van avisar.

stats