13/02/2013

Els diputats francesos aproven els matrimonis gais

2 min
La ministra francesa de Justícia, Christiane Taubira, ahir a l'Assemblea Nacional.

Barcelona."Gràcies a tots pels dies i les nits que hem passat debatent", va etzibar ahir la ministra de Justícia francesa, Christiane Taubira, als diputats de l'Assemblea Nacional just després que s'aprovés la llei que legalitzarà els matrimonis homosexuals a França. Per 329 vots a favor -tot l'arc de l'esquerra-, 229 en contra -els conservadors- i 10 abstencions, França va fer ahir un primer pas cap a la regulació dels casaments entre les persones del mateix sexe.

El retret de la ministra Taubira era un dard als conservadors, que, amb la presentació de 5.000 esmenes al projecte de llei, van fer que el debat -elèctric i mordaç en molts moments- s'allargués durant 10 dies amb un total de 110 hores de sessions maratonianes i que no fos fins diumenge a les cinc de la matinada que no es donés per acabat i es fixés la data de votació.

"Aquesta reforma s'inscriu en una llarga sèrie de reformes republicanes", va subratllar el primer ministre francès, Jean-Marc Ayrault, sobre la nova llei, que va ser una de les grans promeses amb què el president, François Hollande, va guanyar les eleccions l'any passat. A l'altra banda, l'opositora UMP ha fet de la iniciativa el seu cavall de batalla i el diputat Hervé Mariton va admetre ahir la derrota amb una frase lacònica: "Nosaltres mirem el futur, vostès emmalalteixen dins d'un símbol".

Però els conservadors no es donen per vençuts -"Continuarem el combat", va dir ahir Mariton- i ara fixen la mirada en el Senat, on la majoria d'esquerres és de només sis vots. Amb un marge tan estret seran decisius els vots trànsfugues -ahir ja se'n van registrar alguns- i també el que facin els diputats de les regions d'ultramar, que, fins i tot entre les files socialistes, tenen un perfil més conservador per raons culturals i religioses.

Serà el 2 d'abril quan començarà el debat en aquesta cambra, on s'espera que els treballs de discussió durin una setmana i mitja i no tinguin ni l'èpica ni la intensitat del que es va viure a l'Assemblea Nacional. D'entrada, els conservadors han presentat només unes 200 esmenes al text que arriba de l'Assemblea General.

Mantenir viva la reivindicació

Mentre s'esfumen les possibilitats d'una contestació a la iniciativa governamental per la via política, els contraris als matrimonis homosexuals preparen noves mobilitzacions al carrer per fer sentir la seva veu. El pròxim pols està fixat per al 24 de març, quan s'ha convocat una nova manifestació després de la que va aplegar entre 340.000 i 1 milió de persones -segons la policia i els organitzadors, respectivament- el 13 de gener a París.

Si el calendari no canvia, la llei que legalitzarà els matrimonis homosexuals a França entrarà en vigor d'aquí un parell de mesos. D'aquesta manera, aquest país, conjuntament amb el Regne Unit -que va aprovar una iniciativa semblant la setmana passada- se sumaran a la desena d'estats del món on les parelles del mateix sexe ja es poden casar legalment. Als Estats Units el debat també està obert i el mateix president, Barack Obama, es va comprometre a avançar en aquest camp durant el seu segon mandat.

stats