ESCRUTINI A UNA NOMINACIÓ POLÈMICA
Internacional 08/02/2013

El nou director de la CIA defensa els atacs amb 'drones'

Brennan diu que els avions no tripulats són claus per a la seguretat dels EUA

Núria Ferragutcasas
3 min
RECORDATORI Manifestants contra l'ús dels drones van recordar davant Brennan els civils morts  pels atacs d'aquests avions  no tripulats.

WashingtonEls drones -avions no tripulats- es van convertir en els protagonistes de l'audiència de confirmació de l'assessor d'antiterrorisme del president, John Brennan, com a pròxim director de la CIA. L'ús d'aquests avions i les execucions selectives de membres d'Al-Qaida s'han multiplicat sota la presidència de Barack Obama i han generat, a la vegada, fortes crítiques contra la política antiterrorista del seu govern.

La compareixença al Senat de Brennan -encarregat de les llistes d'assassinats selectius- es va iniciar ahir amb protestes d'activistes, que van denunciar a crits i amb cartells els drones i la mort de centenars de civils. Durant la intervenció, el futur cap de la CIA va defensar els atacs amb avions no tripulats i va assegurar que són legals i essencials per a la seguretat dels EUA.

"Considero que el govern hauria d'explicar més les mesures antiterroristes. Només les utilitzem com a últim recurs, per salvar vides", va dir John Brennan, que va afegir que està a favor de més transparència i d'obrir un debat sobre la seva legalitat. A més, va reconèixer els "danys col·laterals" que causen els atacs amb drones -morts de civils i ferits- i va assegurar que s'intenten evitar cada cop que es decideix una acció militar d'aquest tipus.

El responsable de la política antiterrorista del govern d'Obama va respondre diverses preguntes sobre els atacs d'avions no tripulats però també sobre la situació actual de l'Agència de Serveis Secrets i del seu ús de tècniques de tortura.

L'ús de la tortura

Brennan va prometre en el seu discurs inicial que tindrà en compte l'informe del Senat sobre els mètodes d'interrogació de la CIA. Diversos senadors van preguntar-li sobre la seva opinió de l'ús de la tortura per protegir el país i el seu paper als Serveis Secrets quan s'utilitzaven tècniques com el waterboarding (asfíxia simulada).

"No vaig fer res per aturar aquests mètodes. No formava part de la cadena de comandament", va afirmar. Tot i així, va insistir que va mostrar la seva oposició de tècniques de interrogació com el waterboarding, ja que són "reprensibles" i va assegurar que "no s'haurien d'utilitzar". D'altra banda, l'assessor del president es va negar a explicar si l'ús de mètodes de tortura van ajudar a capturar el líder d'Al-Qaida, Ossama bin Laden.

El procés de confirmació de Brennan com a nou director de la CIA es va celebrar tres dies després de la filtració d'un document del departament de Justícia que dóna arguments legals a favor de l'ús de drones per matar sospitosos de terrorisme, fins i tot si aquests són ciutadans nord-americans, com és el cas Anwar al-Awlaki, imam radical assassinat al Iemen el setembre del 2011 i considerat el número dos d'Al-Qaida.

L'ús de drones contra Al-Qaida a l'Afganistan, el Pakistan i el Iemen són el pilar de l'estratègia antiterrorista d'Obama. Des de la seva arribada a la Casa Blanca, ha ordenat centenars d'atacs i la intervenció ahir de Brennan al Senat va posar en relleu el debat sobre la legimitat i l'ètica d'aquestes accions.

Micah Zenko, expert del Consell de Relacions Exteriors i autor d'un informe sobre els avions no tripulats, assegura que el govern d'Obama encara discuteix com regular l'ús de drones . Per Zenko, Brennan pot ajudar a fer que aquests atacs es facin sota el paraigua del departament de Defensa i, per tant, siguin més transparents.

Un home de la CIA

John Brennan va treballar més de 25 anys a la CIA i en els últims quatre anys ha sigut assessor d'antiterrorisme del president. El 2008 era l'opció d'Obama per dirigir l'Agència de Serveis Secrets però al final va retirar la seva candidatura per les crítiques d'activistes i associacions de drets humans que el relacionaven amb els polèmics mètodes d'interrogació utilitzats durant la presidència de George W. Bush. Brennan, de 57 anys, va negar sempre la seva vinculació a l'ús de la tortura i ahir ho va tornar a fer de manera contundent.

S'espera que la confirmació de John Brennan al capdavant de la CIA sigui àmplia, ja que senadors dels dos partits han mostrat el seu suport a la candidatura.

stats