Internacional 19/05/2019

Cop contra el turisme a Egipte

Un atac deixa almenys 17 ferits lleus en un autobús de turistes prop de les piràmides de Gizeh

Declan Walsh
2 min
La deflagració ha trencat els vidres de l'autobús / Reuters

El CaireUna explosió aparentment dirigida contra un autobús ple de turistes a prop de les piràmides de Gizeh a Egipte va ferir ahir lleument almenys 17 persones, entre les quals alguns visitants sud-africans. L’atac es va produir prop del gran museu nacional que està en construcció al costat de les piràmides i que s’ha d’inaugurar l’any vinent. Es tracta del segon atac contra turistes a Gizeh en sis mesos, i suggereix que els milicians armats contraris al president Abdel Fattah al-Sissi intenten minar la seva autoritat pocs mesos abans de l’esperada cerimònia d’inauguració. Segons algunes fonts, l’explosiu estava col·locat a la tanca que delimita el recinte del nou museu.

Ningú es va atribuir immediatament l’atemptat. L’últim atac, al desembre -en què van morir tres turistes vietnamites i una guia egípcia-, va ser reivindicat per la branca egípcia de l’Estat Islàmic i altres faccions islamistes armades oposades a Al-Sissi.

Les fotografies publicades ahir a les xarxes socials mostraven un grup de persones que s’allunyaven d’un autobús amb les finestres laterals destrossades per la deflagració, amb les obres de construcció del museu al fons. L’agència de notícies oficial Ahram va assegurar que l’autocar transportava turistes sud-africans i no va precisar la gravetat dels ferits.

La ministra de turisme Rania al-Mashat va parlar a Twitter d’una “explosió petita” i va dir que només 3 dels 28 ocupants de l’autobús havien estat traslladats per precaució a un hospital.

El nou Museu del Gran Egipte és un projecte faraònic d’Al-Sissi, que el mes passat va consolidar-se al poder amb un referèndum que li permetrà mantenir-se en la seva posifició fins al 2030.

Un projecte faraònic

El projecte va començar el 2002 i té un pressupost de mil milions d’euros. El nou edifici hauria d’estar a punt el 2020 i Al-Sissi ja ha anunciat que convidarà a la inauguració mandataris d’arreu del món. En un comunicat, un responsable del museu va assegurar que ni l’edifici ni les obres que conserva van patir danys en l’explosió.

La mà dura d’Al-Sissi

Després de l’atac del mes de desembre, que es va produir en una altra carretera, a uns tres quilòmetres de les piràmides, les autoritats egípcies van impulsar una macrooperació en represàlia arreu del país que va deixar 40 morts. Els grups de defensa dels drets humans van denunciar aleshores que alguns dels morts ja estaven sota custòdia de les forces de seguretat abans que es produís l’atac i que podrien haver estat víctimes d’execucions extrajudicials.

A Egipte, que està en estat d’emergència des del 2017, són freqüents els atemptats contra les forces de seguretat, en un context de forta repressió d’un règim dominat pels militars. En els últims anys també hi ha hagut atacs dirigits contra civils, especialment la minoria cristiana copta, però és estrany que l’objectiu sigui el turisme.

La indústria turística del país, clau per a la seva economia, s’està recuperant des de la forta caiguda que va patir el 2011, amb la revolució que va derrocar Hosni Mubàrak i l’atac contra un avió de passatgers rus el 2015, amb 224 morts.

stats