Publicitat
Publicitat

Demà, amb l'ARA, dossier especial sobre els 70 anys de l'ONU

La portada en PDF

L' ARA s'afegeix aquest diumenge a la commemoració dels 70 anys de l'ONU amb un dossier especial en què aprofita l'efemèride per recordar les fites aconseguides fins ara i alhora reflexionar sobre els reptes que ha d'afrontar la institució, que representa 193 països de tot el món. Aquestes pàgines especials estan il·lustrades amb fotografies històriques cedides per Nacions Unides.

Mira aquí la fotogaleria especial 'Mirades' sobre els 70 anys de l'ONU En el dossier hi trobareu:

L'ONU, llums i ombres. La periodista Núria Ferragutcasas, corresponsal de l'ARA als Estats Units, repassa quins han estat els encerts de la institució però també els fracassos, com per exemple la matança d'Sbrenica i el genocidi de Ruanda, en què la diplomàcia va fallar estrepitosament. Entre els reptes, la reforma del polèmic dret a vet al Consell de Seguretat. A més, fa una pregunta clara: Ha arribat l'hora que una dona presidenta a l'ONU?

L'organisme que vol un món millor. Cristina Gallach, secretària adjunta del departament de comunicació de l'ONU, signa una peça d'opinió en què, reconeixent algunes mancances, defensa que el món és una mica millor. La periodista catalana assegura que el compliment dels objectius pel desenvolupament i la sostenibilitat fixats per al 2030 i la cimera de desembre del canvi climàtic a París, són ara per ara els grans reptes de la comunitat internacional.

Vuit fites de l'ONU. Sònia Sánchez recorda les vuit grans tasques de l'ONU però alerta que l'objectiu d'un món sense guerres és ara per ara una utopia.

Els catalans a l'ONU. Un retrat de quatre catalans vinculats a les Nacions Unides. Es tracta de la periodista Cristina Gallach, la responsable del departament de comunicació; l'exalcalde de Barcelona Joan Clos, actual director de l'agència per a l'habitatge (ONU-Habitat); Francesc Vendrell, mediador a l'Afganistan, i Federico Mayor Zaragoza, director general de la Unesco entre el 1987 i 1999.

Una volta per l'edifici que va vetar 'Cards of House'. El periodista Jaume Masdeu explica interioritats i anècdotes de l'edifici emblemàtic que les Nacions Unides van construir-se a Nova York. Des de la batalla diplomàtica per consensuar els arquitectes, fins els detalls de la sala on reuneix l'assemblea general.

El dossier recull també les opinions d' Eduard Sagarra i Trias, president de l'Associació de Nacions Unides a Espanya ( ANUE) i Jordi Armadans, director de la Fundació per la Pau ( Fundipau).