ELECCIONS NIPONES
Internacional 17/12/2012

La dreta torna al poder al Japó

Martin Fackler
3 min
NODA PLEGA El fins ara primer ministre japonès, Yoshihiko Noda, va anunciar ahir la seva dimissió com a líder del  Partit Democràtic després de patir una desfeta històrica a les eleccions legislatives que van donar una victòria aclaparadora al Partit Liberal Democràtic de Shinzo Abe, que ara assumirà el poder.

THE NEW YORK TIMES / TÒQUIOEl Partit Liberal Democràtic del Japó va aconseguir ahir una victòria aclaparadora a les eleccions legislatives que es van fer en aquest país, un triomf que ha garantit el retorn al poder d'aquesta formació conservadora, que ja havia governat el Japó durant dècades fins a la derrota històrica que van patir el 2009.

Després d'una campanya encesa, en què es va debatre qüestions tan dispars com el futur de l'energia nuclear després de Fukushima i l'entrada al pacte de lliure comerç del Pacífic, els liberals demòcrates es van imposar a les urnes amb les promeses de fer reviure una economia a la baixa i plantar cara a les tensions amb la Xina.

La victòria conservadora és una remuntada espectacular per a un partit que va construir el Japó de la postguerra però va ser expulsat del poder el 2009 per la seva incapacitat de posar fi a dues dècades d'estancament social i econòmic.

Però tot i la victòria conservadora, molts japonesos no veuen les eleccions d'ahir com un abandonament de la voluntat de canvi expressada fa tres anys, ni com un gir del Japó a la dreta com a reacció antixinesa. Ben al contrari, s'entenen com un vot de càstig al govern sortint del primer ministre Yoshihiko Noda, del Partit Democràtic, que va arribar al poder fa tres anys amb l'esperança de posar fi a l'esclerosi del Japó i no ha respost, ni de bon tros, a les expectatives.

És en aquest sentit que el líder liberal democràtic, Shinzo Abe, va admetre ahir que el seu partit havia aprofitat l'onada de descontentament social amb els seus oponents. "El resultat de les eleccions no marca el retorn de la confiança al Partit Liberal Democràtic sinó un rebuig a tres anys d'incompliments del Partit Democràtic", va reconèixer ahir Abe.

El fins ara primer ministre japonès, Yoshihiko Noda, va assumir tota la responsabilitat de la desfeta i va dimitir ahir mateix com a líder dels demòcrates, tot i que seguirà com a diputat. "Hem fracassat i no hem cobert les expectatives dipositades en nosaltres després del relleu de poder fa tres anys", va assumir Noda.

"Hem provat el Partit Demòcrata tres anys, i ha estat un desastre total", va dir Hideyuki Takizawa, un agent borsari de 52 anys, en un col·legi electoral de Kawagoe, prop de Tòquio. Takizawa va dir que havia votat pels demòcrates en les últimes eleccions, però que ara havia optat pels liberals demòcrates. "Tinc més esperances en ells, especialment en els afers estrangers", va assegurar.

En el discurs en què va proclamar la victòria, Abe va prometre que aprovaria per la via ràpida un gran paquet d'inversions públiques i es va fixar com a prioritats estimular l'economia i posar fi a la deflació. També va prometre ajudes per a les exportacions a través de la devaluació del ien per fer que els productes japonesos siguin més barats a l'estranger.

Més tensió amb la Xina?

Hi ha certa preocupació per si la línia dura d'Abe podria atiar les tensions amb una Xina que amenaça de fer-li ombra, i que tenen la seva màxima expressió en la disputa territorial sobre unes illes del mar Oriental conegudes com a Senkaki al Japó i Diaoyu a la Xina. Però Abe es va comprometre a actuar amb rapidesa per millorar les relacions amb la Xina, el principal soci comercial del Japó.

El futur primer ministre també es va comprometre a millorar les relacions amb els EUA, que es van tensar quan el primer ministre Yukio Hatoyama, el primer del Partit Democràtic que va assumir el poder, el 2009, va xocar amb Washington per una base militar d'Okinawa.

En el terreny energètic, el suport del Partit Liberal Democràtic -que ha aconseguit el poder- a l'energia atòmica és probable que signifiqui la fi dels plans dels demòcrates, que s'havien compromès a tancar la majoria de les centrals nuclears més enllà del 2030, en un país amb una alta demanda d'energia i àmpliament traumatitzat pel desastre de Fukushima.

stats