Internacional 03/07/2013

Tahrir rep amb una explosió d'alegria l'anunci de la destitució de Mursi

Milers de persones celebren la caiguda de Mursi. "A Egipte li espera un futur millor", diu una jove de 23 anys

Efe
2 min

El CaireUna explosió d'alegria ha inundat aquest dimecres la plaça Tahrir després de l'anunci de l'exèrcit egipci que quedava suspesa la Constitució i la declaració del president del Tribunal Constitucional com a nou mandatari provisional del país en lloc de l'islamista Mohammed Mursi. Centenars de milers de persones es concentren a la cèntrica plaça onejant banderes d'Egipte sota l'ensordidor soroll dels focs artificials.

L'emoció s'ha desbordat a Tahrir, que també va ser l'epicentre de la revolució que va desbancar del poder el president Hosni Mubàrak el 2011. Els opositors canten l'himne nacional i cançons patriòtiques en senyal d'alegria, mentre alguns apunten amb rajos làser cap als helicòpters militars que sobrevolen la plaça. "Feia tant de temps que esperàvem aquest moment que ara que ha passat és emocionant. A Egipte li espera un futur millor", ha dit la jove Joyce Saman, de 23 anys.

A les rodalies del palau presidencial d'Itihadiya, els opositors congregats coregen lemes contra el govern dels Germans Musulmans i saluden la decisió de les Forces Armades amb crits i aplaudiments. Els carrers de la capital s'han omplert de cotxes, els conductors toquen els clàxons a l'uníson i grups de persones han sortit a peu a celebrar la caiguda de Mursi.

Els opositors han protagonitzat des de diumenge passat multitudinàries manifestacions per demanar la renúncia de Mursi i la convocatòria d'eleccions presidencials anticipades, fet que havia estat rebutjat pel cap de govern, que ha defensat en tot moment la seva legitimitat democràtica.

L'altra cara del cop

Mentrestant, l'escena és radicalment diferent a la plaça de Rabea al Adauiya, al barri cairota de Ciutat Nasser. Allà els simpatitzants de Mursi que havien acudit per expressar el seu suport a l'islamista deambulen en silenci i han deixat d'aixecar banderes. També se senten crits d'"il·legítim", en al·lusió a la decisió de les Forces Armades de substituir Mursi pel president del Tribunal Constitucional.

stats