Internacional 04/11/2020

Eleccions Estats Units 2020: Biden s'emporta Wisconsin i Michigan i té la presidència a tocar

El demòcrata guanyarà les eleccions si manté Arizona i Nevada o si s'imposa a Pennsilvània

Albert Castellví Roca / Gerard Fageda Soler
5 min

BarcelonaJoe Biden ha fet aquest dimecres dos passos molt rellevants en el seu camí cap a la Casa Blanca. Són dos passos aparentment petits, de tot just un grapat de vots, però que li han permès capgirar (de moment) el resultat a Wisconsin i a Michigan, que ahir a la nit s'havien pintat del vermell republicà. Si es mantenen els resultats que hi ha a hores d'ara als vuit estats on el recompte encara està obert, Biden sumarà exactament els 270 vots electorals necessaris per convertir-se en el pròxim president dels Estats Units, a partir del 20 de gener. La cursa, però, encara no s'ha acabat.

A Wisconsin, amb més del 98% del vot escrutat, Biden hi té un avantatge de només 20.510 vots, però tot i així mitjans com la CNN o Associated Press (que es considera la font oficial en aquesta qüestió) ja li han atorgat la victòria. Això li faria sumar deu vots electorals decisius, però aquesta tarda Donald Trump ja ha demanat formalment que es tornin a comptar les paperetes d'aquest estat. El recompte a Wisconsin ha sigut molt ajustat durant tota la nit, i el candidat demòcrata ha anat un pas per darrere de Donald Trump fins que l'escrutini no ha superat el 80%. Amb aquesta victòria, els demòcrates recuperen un estat que havien dominat des del 1988 fins fa quatre anys, quan Trump s'hi va imposar per la mínima.

El sorpasso a Wisconsin, però, encara era insuficient per a Biden, que necessitava capgirar el recompte com a mínim en un altre dels grans estats que es mantenien en suspens. I, finalment, ho ha aconseguit a Michigan, un altre dels estats del cinturó industrial del nord del país, on el 2016 Trump també havia aconseguit acabar amb 24 anys d'hegemonia demòcrata. Igual que a l'estat veí, el candidat a la reelecció també havia començat la nit en primera posició a Michigan, en aquest cas amb una diferència que havia arribat a ser de més de deu punts. Les distàncies, però, s'han anat encongint, i a primera hora de la tarda (hora catalana), amb l'escrutini al 90%, Biden l'ha superat. Ara mateix, amb un 97% de vots comptats, la diferència a favor del demòcrata és ja de gairebé 70.000 vots, tot i que aquí Trump també hi veu irregularitats i ha demanat formalment que s'aturi el recompte de vots en aquest estat. Caldrà veure quin recorregut té la petició del candidat republicà abans de confirmar si, efectivament, Biden s'adjudica els 16 vots electorals de Michigan, que li obririen la porta de la Casa Blanca.

Per aconseguir la presidència, però, Biden no en té prou de conservar aquest ínfim avantatge als dos estats de l'Oest Mitjà, sinó que ha de consolidar els onze vots electorals d'Arizona i els sis de Nevada, on el recompte tampoc no s'ha acabat. El primer sembla tenir-lo assegurat, amb gairebé 100.000 vots de marge quan ja s'han recomptat 86% de les paperetes. Si es confirma, aquesta seria la segona victòria demòcrata en aquest estat en 70 anys, després de la de Bill Clinton el 1996. A Nevada, en canvi, la situació està molt més igualada: Biden guanya per menys de 8.000 vots, i encara n'hi ha un 14% de pendents de comptar. Si Trump capgira el resultat en l'esprint final, serà ell qui tindrà la presidència a tocar.

Trump domina Pennsilvània, Geòrgia i Carolina del Nord

On, ara per ara, Trump té la paella pel mànec és a dos estats del sud, de tradició republicana però que es presentaven com a claus per al resultat final, com efectivament ha passat. A Geòrgia, el candidat republicà lidera (50,3% a 48,5%) amb el 93% escrutat. El seu avantatge sobre Biden s'ha anat empetitint a mesura que avançava el recompte, però de moment els 16 vots d'aquest estat són per a Trump. En canvi, a Carolina del Nord, on l'escrutini ja ha arribat al 95%, l'actual president s'imposa per la mínima (50,1% a 48,7%) tot i que Biden va anar per davant en el recompte fins aproximadament el 80%. A aquest estat li corresponen 15 vots electorals.

Pel que fa a Pennsilvània, l'escrutini està encara al 85%, però Trump hi domina amb comoditat. Ara bé, tot i que el seu marge és de gairebé 300.000 vots, s'està encongint progressivament, i la tendència es podria accentuar si, com es preveu, el vot per correu beneficia majoritàriament Biden. En aquest estat, les paperetes poden arribar fins divendres i, per tant, encara no hi ha res decidit. De fet, el candidat demòcrata ha afirmat aquest dimecres que confia imposar-se també en aquest estat. En qualsevol cas, els 20 vots electorals de Pennsilvània podrien ser irrellevants en funció de la resta de resultats.

També està pendent de completar l'escrutini Alaska, que està al 56%, però seria una sorpresa majúscula que Trump no s'endugués els seus tres electors. Ara mateix, el president té el 62,9% dels vots, pel 33% de Biden.

Una nit d'infart

Pel que fa a la resta dels estats, van quedar decidits durant la nit i la matinada, tot i que hi va haver algunes batalles cruentes, que van acabar caient de la banda de Trump.

Va ser el cas de Florida, que amb 29 vots electorals es presentava com una de les claus per determinar qui serà el pròxim ocupant de la Casa Blanca. Els resultats en aquest territori van ser molt ajustats durant tot el recompte, però finalment va ser Trump qui es va adjudicar l'estat, amb un marge de 3,4 punts sobre el seu rival.

També es va viure una lluita molt ajustada a Texas, un feu tradicionalment republicà però que durant força estona va semblar que podria canviar de mans. A l'hora de la veritat, però, Trump va poder mantenir-lo de color vermell, amb un 52,3% dels vots per un 46,2% de Biden. Aquest estat atorga 38 vots electorals.

Un altre dels estats que podien fer decantar la balança és Ohio, que al principi de la nit semblava decantar-se cap als demòcrates però va acabar en mans republicanes, amb un marge força còmode, de vuit punts. Tradicionalment es considera que qui guanya en aquest estat (que atorga 18 vots electorals) s'emporta la presidència: ha sigut així en les últimes 14 eleccions, però si Biden confirma el seu triomf a Michigan i Wisconsin, ara aquesta ratxa es trencarà.

Iowa, que també partia d'entrada com un estat en disputa, va començar en mans de Biden, però aviat se'l va adjudicar Trump, amb més de set punts de marge.

A la resta d'estats el resultat ha sigut el que s'esperava. Trump ha guanyat a Montana, Idaho, Utah, Wyoming, Kansas, Dakota del Nord, Dakota del Sud, Oklahoma, Arkansas, Louisana, Mississipí, Missouri, Alabama, Carolina del Sud, Kentucky, Tennessee, Indiana i Virgínia de l'Oest. El candidat demòcrata, per la seva banda, s'ha emportat Nou Hampshire, Vermont, Massachusetts, Rhode Island, Connecticut, Nova York, Nova Jersey, Delaware, Maryland, Virgínia, Illinois, Minnesota, Colorado, Nou Mèxic, Washington, Oregon, Califòrnia, Hawaii i el Districte de Colúmbia.

Hi ha dos estats que reparteixen els vots entre els dos candidats: Nebraska n'ha atorgat quatre a Trump i un a Biden, i Maine n'aporta tres al marcador del demòcrata i un al del republicà.

stats