Internacional 13/09/2016

"El més net seria convocar eleccions al Brasil"

Entrevista a Susanne Gratius, professora de la Universidad Autónoma de Madrid i investigadora sènior associada al Cidob

Marta Rodríguez
2 min
Susanne Gratius.

BarcelonaDe de l’arrencada de l’actual legislatura brasilera, l’1 de gener del 2015, el país ha encadenat escàndols que han acabat amb la destitució de la presidenta, Dilma Rousseff. La profunda crisi econòmica i les batalles polítiques internes s’han cobrat la imatge d’un Brasil que fins fa uns mesos era la gran potència, el gegant que se’n duia grans competicions com el Mundial de Futbol i els Jocs Olímpics.

¿La destitució ara d’Eduardo Cunha deslegitima el procés polític contra Rousseff?

Sí, però no és només un problema de Cunha perquè els que han jutjat i condemnat la presidenta estan acusats de corrupció. De fet, pràcticament tota la classe política brasilera està involucrada i no tenen ni legitimitat ni autoritat moral. A més, a Rousseff li van permetre poder tornar-se a presentar a les eleccions.

Per què no hi ha partit polític que se’n salvi, de la corrupció?

El Brasil té una democràcia de coalicions, on es deuen favors i un estat molt involucrat en l’economia que ha fet difícil la separació dels dos àmbits, amb grans subsidis per a l’empresa.

Creu que el govern Temer podrà acabar mandat el 2019?

Hi ha una crisi de legitimitats i el nou govern de Temer ha quedat debilitat per l’'impeachment'. La gent es pregunta perquè jutjar Dilma i no els altres presidents que han fet el mateix? El més net seria convocar eleccions perquè té en contra la meitat de l’electorat que va donar suport Rousseff el 2014 i si continua no tindrà legitimitat per fer els ajustaments.

Doncs són la seva prioritat.

Sí, l’impeachment no va ser només una maniobra política sinó també de lobbies i sectors econòmics que van aprofitar la debilitat de Rousseff per tornar a una política d’ajustaments econòmics. Ha estat un cop econòmic i polític, en termes polítics, morals i processals dubtosos.e

stats