Internacional 20/07/2017

Els esculls de la segona ronda de negociacions del Brexit

La factura de la separació del Regne Unit i la Unió Europea i els drets dels ciutadans britànics i europeus dominen les converses a la segona ronda de negociacions

Efe
2 min
Un funcionari de la UE retira la bandera britànica de la sala de la conferència de premsa d'aquest dijous per les negociacions del Brexit

Brussel·lesEl negociador en cap de la Unió Europea (UE) pel Brexit, Michel Barnier, considera "indispensable" que el Regne Unit "aclareixi" la seva posició pel que fa a la factura que haurà de pagar el país per abandonar la UE, fet que considera "inseparable" d'altres punts de la primera fase de negociacions. Barnier ha comparegut aquest dijous en una roda de premsa conjunta a Brussel·les amb el negociador britànic David Davis per explicar el final de la segona ronda de negociacions, que va començar dilluns passat.

Després d'una primera ronda al juny en què es va acordar l'agenda de les negociacions, Barnier ha dit que la segona ronda ha servit perquè les parts presentessin les seves propostes i identifiquin "convergències i divergències". "Aquesta setmana, junts, hem detallat l'anàlisi jurídica d'aquests compromisos", ha comentat Barnier, que ha assegurat que vol "una sortida ordenada, i una sortida ordenada requereix saldar els comptes". Segons va dir, "tan aviat com el Regne Unit estigui llest per precisar la naturalesa dels seus compromisos, estarem disposats a discutir".

Garanties per als ciutadans

Un altre punt clau d'aquesta fase de negociacions són el dels drets dels ciutadans britànics i europeus. En aquest assumpte, David Davis ha reconegut que el seu país coincideix amb la UE en la "necessitat de certesa", tot i que discrepa amb la perspectiva de Brussel·les.

Brussel·les vol que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) garanteixi els drets dels ciutadans europeus al Regne Unit i als britànics residents a la UE. "Existeix una divergència fonamental sobre la manera de garantir aquests drets", ha explicat Barnier, en especial pel que fa a la manera com assegurar els drets de futurs membres de la família o l'exportació de determinats beneficis socials.

Segons ha dit, "els ciutadans han de poder trobar en el mateix acord de retirada la certesa jurídica que necessiten per la seva vida quotidiana" i Brussel·les no veu "cap altra manera" que recórrer a la justícia europea.

L'afer irlandès

Els negociadors de Brussel·les i Londres s'han referit també a la situació d'Irlanda i Irlanda del Nord, que juntament amb els drets dels ciutadans i la factura del divorci comunitari és un dels temes prioritaris de la negociació. "Ambdues parts segueixen compromeses amb els Acords de Divendres Sant i amb una solució flexible i imaginativa per abordar una circumstància fronterera única", va dir el negociador britànic.

Per la seva banda, el negociador comunitari va assenyalar que la Unió Europea necessita "comprendre millor com el Regne Unit entén aquesta cooperació després del Brexit, i va destacar que també cal "aclarir com mantenir el pla de viatge comú".

stats