Internacional 14/06/2018

El govern espanyol confirma que una part dels migrants de l''Aquarius' seran retinguts als CIE i després expulsats

Grande-Marlaska ha subratllat que no rebran un tractament diferent "de qui arriba en pastera"

Daniel Martín
3 min
El president del Consell, Ximo Puig, i la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, durant la seva compareixença davant la premsa

ValènciaLa vicepresidenta i ministra d'Igualtat del govern espanyol, Carmen Calvo, ha confirmat aquest migdia que una part dels 629 migrants que viatgen a bord del vaixell 'Aquarius' i que entre dissabte i diumenge arribaran al port de València poden acabar retinguts als centres d'internament d'estrangers (CIE) com a pas previ a la seva expulsió. Així ho ha dit la número dos de l'executiu de Pedro Sánchez després de la reunió que ha mantingut amb el president del Consell, Ximo Puig, per preparar totes les mesures que han de fer possible l'acollida d'aquests ciutadans.

Calvo ha admès que, dels 629 migrants, "uns aniran als centres d’estrangers, i la resta, a altres espais en funció de les seves condicions". Amb aquestes paraules, Calvo ha coincidit amb el posicionament expressat pel ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que aquest matí ha descartat concedir l'estatus de refugiats a tots els migrants de 'l''Aquarius'. L'exmagistrat ha subratllat que no rebran un tractament diferent "de qui arriba en pastera" i ha explicat que "qui no reuneixi les condicions per a l'asil podrà rebre un expedient d'expulsió".

Amb tot, i donada l'excepcionalitat del cas, la vicepresidenta espanyola també ha obert la porta a l'ús de la figura legal de la protecció especial per als ciutadans que no puguin ser retornats perquè aquesta operació "posi en perill les seves vides".

Preguntada per si el govern de Pedro Sánchez té previst acollir més naus de migrants, Carmen Calvo ha afirmat que l'executiu espanyol "té la intenció de complir com a part d'Europa amb el compromís que en el seu dia van adoptar tots els estats".

Arribada esglaonada

La ministra d'Igualtat ha explicat que l'arribada dels tres vaixells es durà a terme de manera esglaonada, amb una diferència de dues o tres hores, perquè hi hagi temps per a "l'assistència sanitària i jurídica" que necessiten aquestes persones. Sobre el lloc d'arribada, Carmen Calvo ha assenyalat que finalment l'espai més probable és la terminal de creuers, i no l'antiga base de l'equip suís de vela Alinghi, com es va informar en un primer moment. Amb tot, ha subratllat que la decisió final dependrà dels tècnics i no dels polítics.

Pel que fa als emplaçaments on s'acollirà durant els primers dies els migrants, la vicepresidenta espanyola ha remarcat que els menors "en principi es queden tots a València" per ser identificats i per comprovar si els adults que els acompanyen, en el cas que no viatgin sols, són realment les seves famílies, així com si han sigut víctimes d'algun delicte.

"No podem dir on van a anar, cal preservar els seus drets d'intimitat i tranquil·litat", ha subratllat Carmen Calvo, que ha indicat que hi ha autonomies "de tots els colors polítics", ONG i ciutats que estan disposats a acollir-los.

800 intèrprets

La direcció general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme de la conselleria d'Educació ha coordinat el dispositiu per oferir el servei d'intèrprets en anglès, francès i àrab als migrants que arribaran a València i que s'elevarà fins a les 800 persones. Hi participen intèrprets i traductors de les escoles oficials d'idiomes, de les cinc universitats públiques valencianes, ACNUR, Unicef, CEAR, Càritas i l'Institut Francès de València.

Els menors seran traslladats a Alacant

Dels 629 migrants, la Generalitat Valenciana assumirà la tutela de prop d'un centenar de menors no acompanyats d'entre 12 i 18 anys, que seran traslladats fins a Alacant, on s'incoaran els expedients de protecció i es determinarà la seva edat. Des de Creu Roja han explicat que el seu trasllat serà "immediat", i que l'entitat els acompanyarà durant tota la seva estada a la ciutat.

stats