Misc 02/07/2021

Plats, coberts i canyetes de plàstic, a un pas de l’erradicació

Els eurodiputats voten a favor de prohibir els productes que suposen el 80% de les deixalles marines

Esther Herrera
3 min
El plàstic abandonat s’ha convertit en un problema creixent.

EstrasburgEuropa avança sense treva en la guerra contra el plàstic d'un sol ús. El Parlament Europeu ha donat llum verda aquest dimecres a eliminar plats, coberts, bastonets per a les orelles o canyetes per a les begudes. La venda d'aquests productes haurà d'estar prohibida a partir del 2021, segons la llista que han votat els europarlamentaris i que ara caldrà acabar de negociar amb els estats membres.

Més del 80% de les deixalles marines a tot el món provenen de residus plàstics, l'equivalent a 150 milions de tones que acaben contaminant els oceans. A causa de la seva lenta descomposició i la seva acumulació als oceans, s'han trobat cada cop més residus en molts animals marins com ara tortugues, balenes i peixos que després són de consum humà. Aquesta realitat ha portat una majoria aclaparadora d'eurodiputats (571 vots a favor i només 53 en contra) a donar llum verda a la creació d'una ‘llista negra’ de productes de plàstic que estaran prohibits d’aquí tres anys.

A la proposta de la Comissió Europea, els eurodiputats hi han afegit els productes fabricats amb plàstics oxodegradables (dels quals estan fetes sovint les bosses d'escombraries) i els envasos de poliestirè expandit com els que utilitzen les cadenes de menjar ràpid.

Alhora, demanen que a partir del 2025 es redueixin un 25% els recipients d'un sol ús que contenen, per exemple, hamburgueses, entrepans o fruites i verdures, que inunden les prestatgeries de supermercats i altres comerços. Pel que fa a les ampolles de beguda, s'obliga els estats a arribar a una taxa de reciclatge del 90% –actualment la recollida selectiva a Catalunya recupera un 40% d'envasos– i es proposen sistemes com una recollida separada i exclusiva d'aquestes ampolles per arribar als objectius.

Plats, gots i canyetes de plàstic, a un pas de l’erradicació

La directiva dels plàstics també imposa un sistema de responsabilitzar els productors que introdueixen al mercat productes que acaben contaminant els oceans. Un dels que entrarà en aquesta categoria seran els filtres i les burilles de tabac que contenen plàstic, que s'hauran d'haver reduït un 50% el 2025 i un 80% el 2030, segons la proposta de l'Eurocambra. Les companyies de tabac hauran de pagar els costos de posar determinats productes al mercat, amb l'objectiu de desincentivar-ne l'ús progressivament. Així, aquestes empreses hauran de pagar el cost de la recollida i gestió dels residus que generen els filtres. Segons la Comissió Europea, només una cigarreta pot contaminar entre 500 i 1.000 litres d'aigua i si es llença, per exemple en un voral d'una carretera, triga 12 anys a desintegrar-se.

També els productors d'aparells de pesca que tinguin plàstic i que sovint s'abandonen en moltes platges hauran de millorar la taxa de reciclatge. D'aquí al 2025, el 15% d'aquests aparells, com canyes, s'hauran de reciclar.

Reciclatge i reutilització

La votació també recomana que els estats membres de la UE elaborin plans nacionals per incentivar l'ús de productes reutilizats o reciclats. Segons càlculs del Parlament Europeu, reciclar un milió de tones de plàstic seria l’equivalent a treure un milió de cotxes de les carreteres (en termes de reducció del CO2). L’eurodiputada Frédérique Ries (liberal belga), ponent de l'informe votat aquest dimecres, es va felicitar pel "missatge" que s’envia "contra la contaminació del plàstic com demanen els nostres ciutadans i el nostre planeta".

L'organització Rethink Plastic va celebrar la decisió. "El Parlament Europeu ha fet història votant la reducció del plàstics d’un sol ús i acabar amb l’abocament de residus plàstics als nostres rius i oceans". Tot i així, també va exigir que els govern nacionals "mantinguin també alta l’ambició i resisteixin les pressions de les corporacions".

Després d'aquesta votació, les institucions europees començaran a negociar a principis de novembre per aprovar una llista definitiva, amb l'objectiu que estigui tot ratificat abans de les eleccions europees, al maig del 2019.

stats