UNIÓ EUROPEA
Internacional 04/06/2018

Els euroescèptics guanyen a Eslovènia sense majoria

El candidat Janez Jansa es va imposar amb el recurs a la "invasió migratòria"

Ara
2 min
Els euroescèptics guanyen a Eslovènia sense majoria

BarcelonaEl candidat euroescèptic i antiimmigració Janez Jansa, del conservador Partit Demòcrata Eslovè, va guanyar les eleccions legislatives anticipades, però sense majoria. Amb el 90,5% del vot escrutat, va obtenir el 25,16% dels vots, davant del nou partit liberal liderat per l’antic humorista Marjan Sarec, que es va quedar amb el 12,66% dels sufragis. Sarec va reconèixer la victòria de Jansa, va reiterar que no hi formarà coalició de govern i no va descartar buscar una aliança alternativa.

Jansa, de 59 anys i que ja havia sigut primer ministre en dues ocasions (entre el 2004 i el 2008 i entre el 2012 i el 2013), es va imposar amb el recurs a la “invasió migratòria”, en la petita república exiugoslava de dos milions d’habitants que el 2015 es va trobar al mig de la ruta migratòria cap al centre i l’oest d’Europa. Entre el gener i l’abril la policia eslovena va interceptar 1.226 migrants que miraven de creuar el país, un 280% més que en el mateix període de l’any passat. El líder conservador no ha amagat la seva admiració per les polítiques xenòfobes i euroescèptiques del primer ministre hongarès, Viktor Orbán, que li ha fet costat participant en dos dels seus mítings electorals.

Jansa també té antecedents de corrupció, que el van portar a la presó el 2013, tot i que només va complir sis mesos de la pena de dos anys a què va ser condemnat. Aquell any el país va estar a un pas d’haver de demanar un rescat financer. El seu ascens coincideix amb la caiguda de la formació centrista del fins ara primer ministre, Miro Cerar, que es va quedar amb el 9,51% dels vots, quan el 2014 va fregar el 35%. Els seus socis de coalició, els socialdemòcrates, van aconseguir el 10,07%. La formació Esquerra va obtenir el 9,11%.

Segons les dades provisionals, la participació va ser del 48,73%, una de les més baixes des que el país va assolir la independència de l’antiga Iugoslàvia, el 1991. Tots els partits van descartar la possibilitat de pactar amb Jansa, que defineixen com un “populista de dretes radical”, excepte la dretana Nova Eslovènia i l’ultranacionalista Partit Nacional d’Eslovènia, però aquests suports són insuficients per formar govern. Jansa es va mostrar obert a coalicions i pactes i va prometre una Eslovènia en què “es parlarà eslovè i es cantaran cançons eslovenes”. El president, Borut Pahor, va reiterar que encarregarà formar govern al partit més votat.

stats