ESTATS UNITS

La fiscalia implica Trump en pagaments a suposades amants

El seu exadvocat va rebre una oferta de Rússia per ajudar-lo en la seva campanya presidencial

Les revelacions judicials contra Donald Trump es multipliquen. Els fiscals federals han al·legat que el president nord-americà va ordenar a qui llavors era el seu advocat, Michael Cohen, fer pagaments il·legals per comprar el silenci de dues suposades amants durant la campanya presidencial del 2016. I, per tant, l’impliquen en una violació de les lleis de finançament electoral. D’altra banda, el fiscal especial que investiga el cas Russiagate, Robert Mueller, ha assegurat que Cohen va rebre una oferta d’un ciutadà rus que li proposava “sinergies a nivell governamental” i fins i tot una reunió amb el president rus, Vladímir Putin, el novembre del 2015, cinc mesos després que Trump es llancés a la cursa cap a la Casa Blanca. I, finalment, en un altre escrit judicial de l’equip de Mueller, s’acusa Paul Manafort, l’excap de la campanya de Trump, de mentir sobre lligams amb contactes russos.

El president nord-americà va rebatre ahir tots aquests cops judicials, que va divulgar divendres passat amb un dels seus habituals reguitzells de tuits. “Després de dos anys i milions de pàgines de documents (i un cost de més de 30 milions), no hi ha col·lusió!”, va exclamar en un missatge amb lletres majúscules.

Tot i que Mueller no va presentar proves sobre una conspiració entre la campanya de Trump i el Kremlin, les noves informacions judicials es consideren importants perquè impliquen Trump en un delicte i perquè revelen nous contactes entre exassessors seus i ciutadans russos.

Els fiscals federals del districte sud de Nova York i el fiscal especial del Russiagate han coordinat les investigacions contra Cohen. Els primers van presentar divendres un escrit de 38 pàgines en què expliquen el delicte de finançament de campanyes electorals de Cohen –i del qual es va declarar culpable el 22 d’agost passat–. L’exadvocat de Trump “va intentar influir en les eleccions [del 2016] des de l’ombra”. “Ho va fer orquestrant pagaments secrets i il·legals per silenciar dues dones que d’una altra manera haurien fet públiques les seves suposades relacions extramatrimonials amb l’individu 1 [el president dels Estats Units, Donald Trump]”. I per això, malgrat la seva cooperació, afirmen que cal “una pena de presó substancial” i demanen que sigui de quatre a cinc anys.

La cooperació de Cohen

L’equip de la fiscalia especial va ser, en el seu memoràndum, més benèvol amb Cohen. Asseguren que ha donat “informació útil” per a la seva investigació de la ingerència russa en les presidencials del 2016. I afegeixen que ha ofert dades importants sobre “els diversos intents de ciutadans russos per contactar amb la campanya de Trump”.

Pel que fa a Manafort, l’oficina de Mueller va afirmar que va mentir sobre la seva interacció amb Konstantin Kilimnik, el seu soci rus, que té vincles amb la unitat d’intel·ligència militar russa acusada de 'hackejar ' els demòcrates. I va assegurar que tenia proves dels seus contactes.

El cap de gabinet de la Casa Blanca deixarà el càrrec a finals d’any

Donald Trump continua fent canvis en el seu govern després del mal resultat del seu partit en les eleccions de mig mandat. A finals d’any el seu cap de gabinet, el general retirat John Kelly, deixarà la Casa Blanca. Així ho va anunciar ahir el president nord-americà, tot i que no va especificar qui el subsituiria –els mitjans especulen que serà Nick Ayers, el cap de l’equip del vicepresident Mike Pence–. Kelly, el segon cap de gabinet de Trump en només dos anys de presidència, va prendre possessió del càrrec el juliol del 2017, en un moment en què la Casa Blanca no parava d’encadenar escàndols.

Trump també va comunicar que Mark Milley serà el nou cap de l’estat major conjunt dels EUA, en substitució de Joseph Dunford, designat per Barack Obama.