Internacional 29/09/2012

Un exministre d' Economia, candidat dels socialdemòcrates davant Merkel

Ara
1 min
Peer Steinbrück serà el rival de Merkel.

BARCELONAL'exministre d'economia alemany Peer Steinbrück serà el candidat del Partit Socialdemòcrata Alemany (SPD) a les eleccions federals del 2013. L'home que va tenir la cartera de finances durant la primera legislatura de la cancellera Angela Merkel serà, doncs, el seu principal rival.

El líder de l'SPD, Sigmar Gabriel, va anunciar-ho ahir, descartant els rumors que potser ell o l'exministre d'Exteriors i actual cap del grup parlamentari, Frank Walter Steinmeier, podrien ser els candidats de la primera força de l'oposició. La designació serà sotmesa a les bases socialdemòcrates en un congrés que se celebrarà al desembre a Hanover.

De la coalició a la rivalitat

Steinbrück, de 65 anys, va ser ministre d'economia entre el 2005 i el 2009 durant la primera legislatura de Merkel en coalició entre la Unió Democratacristiana (CDU), la seva germana Unió Social Cristiana de Baviera i el Partit Socialdemòcrata. Aquesta unió va estar marcada per l'harmonia entre les dues grans formacions aliades i el bon clima de treball entre la cancellera i el seu titular d'Economia.

Serà el segon exministre de Merkel que es converteix en el seu rival en unes generals, després que Steinmeier liderés l'SPD en els comicis del 2009, en les quals la cancellera va aconseguir la reelecció i, a més, amb prou marge per formar govern amb els seus aliats naturals del Partit Liberal (FDP).

Els sondeigs donaven fins ara poques possibilitats a l'SPD d'imposar-se a Merkel, cosa que s'atribuïa en part al fet que encara no s'havia definit un candidat. Una enquesta publicada aquesta setmana indicava que en cas de votació directa un 50% dels alemanys optarien per Merkel, mentre que un 28% ho faria per Steinbrück.

stats