TRAGÈDIA PER ACLARIR
Internacional 02/02/2013

Una explosió a la seu de Pemex fa 32 morts

D. Cave / K. Zabludovsky
2 min
Un home en el moment de rebre ajuda dijous després de l'explosió en un edifici davant la seu corporativa de Pemex.

THE NEW YORK TIMES / CIUTAT DE MÈXIC.Una explosió d'origen encara desconegut a la seu de la companyia petrolera mexicana Pemex a Ciutat de Mèxic va acabar dijous amb la vida de 32 persones i en va ferir 121 més. La potent deflagració va fer saltar pels aires runa i vidres i va desencadenar el pànic de milers de treballadors que eren al complex d'oficines.

Tot va passar dijous a la tarda, hora de Ciutat de Mèxic, al soterrani d'un edifici administratiu just al costat del gratacels de 52 pisos que és la seu de Pemex. Fonts de la companyia van assegurar que hi havia hagut danys importants en quatre plantes de l'edifici afectat i diferents testimonis van relatar com els equips d'emergència van haver de treballar per treure algunes de les víctimes que havien quedat atrapades entre la runa. "Els he vist traient tres persones cobertes de sang", va dir Trinidad Díaz, de 31 anys, propietària d'un restaurant davant d'on hi va haver l'explosió. "I després d'això, van començar a arribar les ambulàncies".

La notícia de l'explosió coincideix amb un agitat debat públic sobre el futur de Pemex, una institució nacional al país i un gegant corporatiu que pateix mals endèmics com la baixa productivitat, la corrupció i la falta de seguretat a les seves instal·lacions que comporta explosions periòdiques als seus oleoductes, l'última al setembre, que va causar la mort a 30 treballadors.

Els experts, tot i que adverteixen que és molt d'hora per avançar cap hipòtesi, asseguren que la companyia haurà de reforçar inevitablement la seguretat. El nou president del país, Enrique Peña Nieto, s'ha compromès a presentar un pla per reformar Pemex que obri la porta a la participació d'inversions privades i aplani el camí per tenir més beneficis. Però després de la tragèdia de dijous, el debat sobre el futur de la petrolera estatal podria ser encara més profund.

Un gegant amb problemes

"Si una empresa no pot ni garantir la seguretat de la seva seu, és de refiar?", es pregunta Duncan Wood, director de l'àrea de Mèxic al Centre Acadèmic Internacional Woodrow Wilson. "Les coses estan molt malament a la companyia, només un canvi en profunditat pot arreglar alguna cosa", conclou Wood.

George Baker, director del portal Energia.com, un institut de recerca energètica de Houston, assegura que els escàndols de seguretat que han esquitxat Pemex amb anterioritat han estat utilitzats pels líders mexicans com a argument per fer canvis polèmics. "El 1992 -explica Baker- una gran explosió en una àrea residencial de Guadalajara -per una filtració de gas a les clavegueres- va desembocar en una reforma important a l'empresa que va quedar partida en unitats de negoci més petites". "Aquest fet terrible podria ser un nou pretext per fer canvis a Pemex", considera Baker, que no descarta que l'explosió es faci servir amb finalitats polítiques per determinar què s'ha de fer amb la companyia.

La direcció de Pemex, a través del compte oficial de Twitter, va assegurar just abans de l'explosió que hi havia un problema elèctric a la seva seu. Després la companyia va dir que estava investigant les causes de la deflagració. "No descartem cap línia d'investigació", va dir la petrolera.

stats