Les famoses mandonguilles sueques no són sueques, sinó turques

Aquest plat s'havia popularitzat arreu del món gràcies, en part, als restaurants d'Ikea

En la majoria de restaurants suecs, un dels plats estrella són les populars mandonguilles que, des de fa anys, representen la gastronomia del país nòrdic. A Estocolm, per exemple, desenes de locals anuncien aquest plat com una de les seves especialitats locals.

La popularitat de les mandonguilles ha crescut fins al punt que l’empresa sueca Ikea les serveix en els restaurants que hi ha a l’interior de les seves botigues de mobles de tot el món. Fins aquí tot en ordre. Però la setmana passada el govern suec va admetre en una publicació a Twitter que l’origen d’aquest plat no és suec, sinó turc.  

“Les mandonguilles sueques, realment, estan fetes a partir d’una recepta que el rei Carles XII va portar des de Turquia a principis del segle XVII. Cenyim-nos als fets”, deia el comunicat del govern. Ràpidament, les xarxes socials es van omplir de missatges que comentaven la notícia. Alguns eren en to humorístic, d’altres evidenciaven certa decepció o engany, i uns quants reivindicaven el paper de la gastronomia turca.

Segons ha explicat el govern de Suècia, el secret l’havia descobert una investigadora del departament de literatura de la Universitat d’Uppsala, que va concloure que el rei Carles XII –que es va refugiar en territori otomà després de ser derrotat per Rússia– va retornar al seu país i hi va portar les mandonguilles, el cafè i la col farcida.