Publicitat
Publicitat

L'Estat Islàmic s'atribueix l'atac amb matxet contra dues policies a Charleroi

La fiscalia federal identifica l'agressor, abatut per la policia, com un algerià de 33 anys que vivia a Bèlgica des del 2012 i que tenia antecedents per delictes comuns

Al cap de 24 hores que un home ferís amb un matxet dues agents de policia a la ciutat belga de Charleroi, l'Estat Islàmic (EI) s'ha atribuït aquest diumenge l'atac a través de la seva agència afí, Amaq. L'agressor, que va ser abatut per la policia, ha estat identificat per la fiscalia com un algerià de 33 anys que vivia a Bèlgica des del 2012 i que tenia antecedents per delictes comuns, "no per terrorisme".

En un comunicat, però, el ministeri públic ha assegurat que "hi ha indicis que l'atac pot haver estat inspirat per motius terroristes", i ha anunciat que ja s'han fet escorcolls en dos habitatges de Charleroi, sense donar més detalls.

L'atacant, que va cridar "Al·là és el més gran" en el moment dels fets, va ser reduït després que un altre agent li disparés i va morir una estona després a l'hospital per les ferides de bala, just quan anava a ser operat d'urgència. L'home va causar ferides profundes al cap d'una de les dues agents, que va ser hospitalitzada i haurà de ser operada, mentre que l'altra víctima va patir lesions lleus. En cap moment es va patir per la vida de les policies.

Els fets van tenir lloc a la tarda a l'exterior de la principal comissaria de policia de Charleroi –a uns 50 quilòmetres de Brussel·les–, i el primer ministre belga, Charles Michel, ja assenyalava a la nit la "pista terrorista" de l'atac. "Les primeres indicacions apunten molt clarament a la pista terrorista, sobre la base dels testimonis recollits", va dir en declaracions a la cadena RTL, i va afegir: "Evidentment, vull ser prudent en aquest moment per no entorpir la investigació, però sembla que és un nou atac amb connotació terrorista". Michel, que estava de vacances fora del país, va decidir tornar per reunir-se aquest diumenge amb l'Òrgan de Coordinació per a l'Anàlisi de l'Amenaça.

Es manté el nivell d'alerta terrorista

Aquest organisme, però, va decidir ahir, dissabte, mantenir el nivell tres sobre quatre de l'alerta terrorista, que implica "un risc greu, possible i versemblant" d'atemptat, tal com va informar el ministre de l'Interior, Jan Jambon.

L'atac arriba en un moment especialment sensible a Europa després dels últims atacs reivindicats per l'Estat Islàmic a França, a Alemanya i fins i tot a Bèlgica. Cal recordar que el 22 de març dues explosions a l'aeroport internacional de Brussel·les i una altra a l'estació de metro de Maelbeek van deixar 32 morts i més de 270 ferits. L'atemptat múltiple va ser causat per terroristes suïcides.