Publicitat
Publicitat

L'autor de l'explosió a Alemanya havia jurat lleialtat a l'Estat Islàmic

El grup jihadista reivindica l'acció, que ha ferit 12 persones, després que s'hagi fet públic un vídeo en què el jove sirià amenaçava d'atemptar en nom de l'islam

El jove sirià de 27 anys que aquesta passada nit ha mort després de fer detonar un artefacte explosiu a la localitat d' Ansbach, al sud d' Alemanya, havia gravat un vídeo amb el seu telèfon mòbil en què amenaçava amb un atemptat en nom de l'islam. "Al mòbil s'hi ha trobat un vídeo en àrab que, segons la traducció provisional, anunciava un atemptat contra Alemanya en nom de l'islam", ha informat avui el ministre de l'Interior bavarès, Joachim Hermann, que apuntava així al rerefons islamista de l'explosió, que ha ferit 12 persones.

Poc després que es fes pública aquesta informació i es revelés que el jove s'havia declarat seguidor d'Abu Bakr al-Baghdadi, el líder d'Estat Islàmic (EI), el grup jihadista ha reivindicat l'acció a través de la seva agència afí, Amaq.

La policia alemanya ha informat que ha trobat un ordinador amb imatges de violència jihadista i diversos materials per fabricar bombes –un bidó de benzina, àcid clorhídric, piles, filferro– a l'habitació de l'alberg on vivia l'autor de l'atac, un refugiat al qual s'havia denegat l'asil després de dos anys al país. De fet, el portaveu del ministeri de l'Interior, Tobias Platte, ha explicat que el jove tenia una ordre d'expulsió a Bulgària i que s'investigarà per què no havia estat executada.

"Està establert com a norma, a la República Federal Alemanya, que en el context de la guerra civil a Síria només es retornen a aquest país els autors dels crims més greus, com assassinats, homicidis o violacions", ja ha avançat el ministre de l'Interior bavarès, per afegir que en tots els altres casos Alemanya no en veu "justificable" l’expulsió.

Objectiu: un festival de música amb 2.500 persones

El responsable de l’atemptat tenia intenció d'atemptar en un festival de música amb 2.500 assistents, a l'entrada del qual va fer detonar l'explosiu després que se li impedís l'accés perquè no tenia entrada, a les 22.12 hores. Concretament, l’explosió es va produir davant d'un bar de vins a prop de l’entrada del festival. Els ferits van ser ingressats en hospitals i la policia va acordonar el centre de la ciutat amb uns 200 agents, entre els quals hi havia un comando especial.

L’atac a Ansbach, població de 40.000 habitants a uns 40 quilòmetres de Nuremberg, és el tercer en una setmana a Baviera. Dilluns passat, a prop de Würzburg,  un refugiat afganès de 17 anys va morir abatut per la policia després de ferir de gravetat amb una destral i un ganivet diversos passatgers d’un tren regional. L’atacant va ser enaltit per l' Estat Islàmic com un dels seus soldats.

Divendres passat,  un jove de 18 anys va perpetrar un tiroteig en un centre comercial de Munic i va matar nou persones abans de suïcidar-se. El tirador hauria planificat l’atac des de feia un any.