ESTATS UNITS

El fiscal del Russiagate planteja citar Trump

Amenaça amb obligar el president dels EUA a declarar davant d’un gran jurat si es nega a col·laborar

El fiscal especial del Russiagate, Robert Mueller, segueix la seva investigació de manera implacable tot i les crítiques a la seva feina i els nombrosos crits de “caça de bruixes” de Donald Trump. En una reunió amb els advocats del president nord-americà, al març, va plantejar la possibilitat de citar Trump davant d’un gran jurat si es nega a parlar amb els investigadors del cas sobre la presumpta ingerència russa en les presidencials del 2016 i la suposada coordinació de la seva campanya amb Moscou.

Mueller va proferir aquesta amenaça després que els advocats del mandatari afirmessin que el president no tenia cap obligació de col·laborar amb la investigació, segons va informar el diari Washington Post. Quatre persones familiaritzades amb la reunió van explicar al rotatiu que aquesta advertència va irritar John Dowd, el llavors cap de l’equip legal de Trump, que va acusar el fiscal especial “d’interferir en la feina del president dels Estats Units”.

Una col·laboració arriscada

Uns dies després d’aquesta trobada, un advocat que treballa per a Mueller va organitzar una segona reunió per convèncer Dowd perquè Trump s’entrevistés amb els investigadors. I li va proporcionar una llista de preguntes que van ser revelades pel New York Times dimarts passat. Entre aquestes preguntes hi ha qüestions sobre el perquè de l’acomiadament del llavors director de l’FBI, James Comey, i sobre les possibles connexions de la seva campanya amb Moscou. Mueller sembla que està interessat, sobretot, en les decisions de Trump que haurien pogut incórrer en obstrucció a la justícia.

Dowd, després d’aquestes reunions, va aconsellar Trump que no parlés amb l’equip de Mueller perquè era massa arriscat. Però el mandatari nord-americà va ignorar l’advertència i es va mostrar disposat a col·laborar amb Mueller. Les discrepàncies sobre com fer front al possible interrogatori del fiscal especial van provocar la dimissió de Dowd. L’exalcalde de Nova York Rudolph Giuliani l’ha substituït.

“La citació de Trump és una arma que té el fiscal especial, però no la vol utilitzar, ja que retardaria la conclusió de la seva investigació”, diu Benjamin Wittes, expert en dret i editor del Lawfare. Mueller tampoc vol córrer el risc de perdre la litigació que, segurament, provocaria si cita el president a declarar. “Vol una entrevista consensuada”, analitza. I recorda com també l’expresident Bill Clinton es va resistir primer a col·laborar amb Kenneth Star, el fiscal de l’escàndol Lewinsky.

Si Trump optés, finalment, per col·laborar amb Mueller seria una un idea “terrible”, afegeix Wittes. “Trump menteix; parla de manera impulsiva i compulsiva, i probablement es podria incriminar”, afirma. Per tant, l’equip de Mueller i el de Trump seguiran aquest estira i arronsa fins que al final un dels dos cedeixi.

Trump, de moment, seguia ahir atacant la investigació a través de Twitter. Va criticar que es filtressin les preguntes del fiscal especial i va subratllar per enèsim cop que és víctima d’una “caça de bruixes”. A més, va anunciar un nou canvi en el seu equip legal. Després de la incorporació de Giuliani, Emmet Flood, l’exadvocat de Clinton durant el seu impeachment, prendrà el relleu al seu principal advocat, Ty Cobb.

Pompeo jura com a nou secretari d’estat

L’exdirector de la CIA i excongressista de Kansas Mike Pompeo va jurar ahir el càrrec com a nou secretari d’estat dels Estats Units -el segon de la presidència de Donald Trump-. Pompeo va lloar el cos diplomàtic del seu país i va destacar l’oportunitat que se’ls presenta de “desnuclearitzar” Corea del Nord.

“El resultat encara el desconeixem [...] però una cosa és clara: aquest govern no repetirà els errors del passat”, va dir. A més, va presumir del ràpid procés per traslladar l’ambaixada dels EUA a Israel de Tel Aviv a Jerusalem. Es farà el 14 de maig, dos d’anys abans del que va preveure Trump quan va anunciar la polèmica decisió.

El president nord-americà va assistir a la cerimònia i va elogiar el patriotisme de Pompeo. Els dos homes tenen millor relació que la que tenia Trump amb l’anterior secretari, l’empresari Rex Tillerson.