Publicitat
Publicitat

El govern alemany cessa el fiscal general per investigar un blog periodístic

El ministre de Justícia assegura que ha perdut la confiança en el cap del ministeri públic federal

El ministre alemany de Justícia, Heiko Maas, ha cessat el fiscal federal, Harald Range, per la investigació oberta a un blog periodístic per presumpta alta traïció, qüestió que l'executiu ha rebutjat en defensa de la llibertat de premsa.

"La meva confiança en la feina del fiscal s'ha trencat de manera irreparable", ha afirmat aquest dimarts el ministre en una breu declaració davant els mitjans, i ha afegit que Range ha estat cessat en el càrrec per jubilar-lo.

La decisió, ha explicat, ha estat adoptada d'acord amb la cancelleria, després que Range carregués avui contra l'executiu d'Angela Merkel per criticar la seva feina i advertís que influir en un cas que pot resultar incòmode suposa "una intromissió intolerable en la independència del poder judicial". "La Constitució protegeix tant la independència de la Justícia com la llibertat d'opinió i premsa", ha subratllat el fins avui fiscal federal.

Range havia obert una investigació al  blog Netzpolitik.org per presumpta alta traïció, sobre la base de la revelació d'extractes de documents confidencials de l'Oficina Federal de Protecció de la Constitució (BfV), és a dir, els serveis secrets d'Interior. Es tractava d'informes sobre la creació d'una unitat per a la vigilància d'internet i per a la detecció i anàlisi de perfils de radicals i extremistes en les xarxes socials. La BfV va presentar una demanda, que va donar peu a l'actuació de la Fiscalia Federal.

Segons Range, per tal de garantir l'objectivitat de la seva investigació va demanar un informe extern independent sobre si la difusió dels documents feta per Netzpolitik.org suposava un cas de revelació de secrets d'estat, extrem que el pèrit va confirmar dilluns en una primera valoració. El fiscal va afegir que va informar immediatament el ministeri de Justícia, el qual li va ordenar paralitzar les indagacions.

Per contra, Maas va assegurar que va ser divendres quan tots dos van acordar "de manera conjunta" no seguir endavant, sense saber quines podien ser les conclusions de l'informe. "Les declaracions del fiscal federal avui i la seva actuació no són tolerables i traslladen a l'opinió pública una impressió falsa", ha subratllat el ministre de Justícia.

El pols entre el fiscal i l'actual ministre socialdemòcrata Maas ha desencadenat un debat a Alemanya sobre la independència del poder judicial.

La Federació Alemanya de Jutges ha expressat avui el suport al fiscal i el rebuig a tota ingerència política en la seva tasca, mentre que des de l'àmbit polític s'ha recordat la seva vinculació directa a l'executiu.

En els seus quatre anys al capdavant de Fiscalia Federal, Range ha dirigit la investigació de casos com els assassinats comesos per la cèl·lula neonazi Clandestinitat Nacionalsocialista –responsable de la mort de nou immigrants entre el 2000 i el 2007– i el presumpte espionatge massiu de l'Agència Nacional de Seguretat (NSA) nord-americana.