Publicitat
Publicitat

El flux migratori col·lapsa i desborda els Balcans

Els Balcans van viure ahir una situació de col·lapse per l’amuntegament de refugiats. A Eslovènia, que va marcar dissabte una quota d’entrada màxima de 2.500 persones al dia, més de 6.000 van aconseguir entrar-hi, amb episodis d’allaus humanes; Croàcia en deixava passar al voltant de 3.000 que feia hores que estaven esperant sota la pluja i uns 10.000 més travessaven en les últimes 24 hores la frontera entre Grècia i Macedònia.

Mentre el president eslovè, Borut Pahror, reiterava que el país “no pot admetre més refugiats dels que deixa passar Àustria” -segons recollia l’agència STA-, la portaveu de l’agència de les Nacions Unides per als refugiats (ACNUR), Melita Sunjic, definia així la situació des de la frontera serbocroata: “És com un gran riu de gent. Si intentes contenir-lo, tindràs nous corrents arreu. És el que està passant ara”.

Els refugiats van aprofitar el moment adequat. Quan les autoritats eslovenes van obrir la frontera per a 300 persones, que havien de ser transportades en autobusos cap a Àustria, diversos milers de refugiats van llançar-se a travessar la línia divisòria.

Eren al voltant de 2.000 i van seguir camí amunt resseguint les vies, com si haguessin arribat a Eslovènia en tren. De seguida van ser encerclats per la policia, que els va escortar fins a un camp de refugiats amb capacitat per a 400 persones, segons informava Reuters.

“Croàcia està ignorant les nostres súpliques”, es va queixar Bostjan Sefic, secretari d’estat del ministeri de l’Interior eslovè, que va acusar el govern croat de no cooperar i de limitar-se a transportar els refugiats fins a la frontera eslovena.

Des que Hongria els va barrar el pas, la ruta dels Balcans, que comença a Grècia i segueix a Macedònia, passa ara per Croàcia i Eslovènia per accedir a Àustria.