Internacional 11/06/2015

Les forces de pau de l'ONU acostumen a pagar béns per sexe, segons un informe intern

Entre 2008 i 2013 es van registrar 480 denúncies d'abús sexual en aquests cossos, un terç de les quals involucren nens

Reuters
2 min
Forces de pau de l'ONU.

Nova YorkLes forces de pau de l'ONU acostumen a pagar per sexe amb diners en efectiu, vestits, joies, perfums, telèfons mòbils i altres articles en els països on estan desplegades, malgrat la prohibició d'aquest tipus de relacions amb la població que l'organisme mundial està tractant d'ajudar, segons ha revelat un estudi intern de les Nacions Unides.

El projecte d'estudi de l'Oficina de Supervisió Interna de l'ONU Serveis (OSSI), al qual ha tingut accés Reuters, ha entrevistat centenars de dones a Haití i Libèria que expliquen que es van veure abocades a vendre sexe per la fam i la pobresa.

"Les evidències recollides a dos països (Haití i Líbia) on hi ha missió de manteniment de la pau demostren que el sexe transaccional és bastant comú, però poc conegut en les missions de pau", conclou l'informe de l'OSSI datat el 15 de maig.

Les Nacions Unides tenen actualment més de 125.000 tropes, policies i civils desplegats en 16 operacions a tot el món.

L'estudi de l'OSSI també diu que "el nombre de condons distribuït, juntament amb el nombre de personal sotmès a assessorament i proves voluntàries confidencials per al VIH [...] suggereixen que les relacions sexuals entre el personal de manteniment de la pau i la població local pot ser habitual.

Assenyala també que l'ONU va emetre el 2003 un butlletí en què prohibia el sexe de les seves forces de pau amb la població civil, en part perquè soscava la la credibilitat de l'organització en les àrees on s'està complint.

Segons l'informe, entre el 2008 i el 2013 es van registrar 480 denúncies d'explotació sexual i l'abús, de les quals un terç involucraven nens. La República Democràtica del Congo, Libèria, Haití i el Sudan del Sud comptabilitzen el nombre més elevat de denúncies.

El 2014 es van fer 51 denúncies d'explotació sexual i abús contra les forces de pau de l'ONU. Són els estats que subministren les tropes els que tenen la responsabilitat principal d'investigar les denúncies contra els seus soldats i policies.

"Tot i que les denúncies continuen reduint-se, cosa que s'explica en part perquè molts casos no es denuncien, l'eficàcia de la lluita contra l'explotació sexual i l'abús es veu obstaculitzada per una estructura complexa, retards prolongats i una assistència a les víctimes greument deficient", diu l'OSSI.

stats