Internacional 14/07/2015

Les 5 fugues de presó més insòlites

Des d'helicòpters fins a travessies per mar, qualsevol tècnica ha servit per deixar enrere els barrots de les cel·les

Oriol Bombardó
3 min
Vista dels exteriors de la presó d'Altiplà, d'on s'ha fugat "El Chapo" Guzmán. TOMAS BRAVO/REUTERS

BarcelonaNi els murs més alts ni els sistemes més sofisticats. La història de les presons del món està farcida d'episodis que podrien ser el guió –més d'un cop ho han estat– d'una pel·lícula d'acció: fugides espectaculars que han deixat en evidència que la seguretat no sempre és un fre per als que no els importa passar per mil i una peripècies si, a canvi, aconsegueixen la llibertat. Són molts els que han cregut que la garjola no és un lloc per a ells.

1. Fugitiu reincident

No és la primera vegada que el narcotraficant mexicà Joaquín 'El Chapo' Guzmán s'escapa d'una instal·lació penitenciària de màxima seguretat. L'any 2001 va fugir de la presó de Puente Grande, a l'estat mexicà de Jalisco. El narco més buscat del món va amagar-se durant hores dins una cistella de roba bruta que diversos guàrdies de seguretat van arrossegar fins a la porta de les instal·lacions. Però la llegenda d'El Chapo no s'acaba aquí: companys de cel·la, com Noé 'El Gato' Hernández, expliquen que va sortir caminant per la porta principal disfressat de policia sense disparar ni un sol tret.

L'ultim capítol del serial Guzmán ha sigut l'espectacular fugida del penal de l'Altiplà, a la qual el govern mexicà ja ha reaccionat i ha cessat tres funcionaris de la presó i ha ofert una recompensa milionària per a qui doni informació que ajudi a capturar-lo.

El "Chapo" Guzmán, el narcotraficant més buscat del món, el dia de la seva detenció l'any 2014. HENRY ROMERO/REUTERS

2. Inexpugnabilitat posada a prova

La presó d'Alcatraz, situada en un illot a la badia de San Francisco, va ser el lloc de confinament dels delinqüents més perillosos dels Estats Units dels anys 40, entre ells quals, Al Capone. Famosa per la seva alta seguretat, cap pres va aconseguir escapar-se'n, malgrat que molts ho van intentar. Així va ser fins al 1962, quan tres presos van posar fi a aquesta trajectòria lliure de fugues: Frank Morris i els germans John i Clarence Anglin van cavar durant dos anys un túnel fins a la teulada de la penitenciaria a través de les parets desgastades fent servir culleres i un trepant manual.

La nit de la fuga van deixar al llit reproduccions dels seus caps fets amb paper higiènic, pèl i sabó. Un cop a la teulada van baixar per una canonada fins al pati, que van creuar fins arribar a la platja. Allà van inflar un bot improvisat fet d'impermeables i van fugir a rem. Les autoritats policials els van donar per morts, però mai van trobar els cossos dels fugitius. Aquesta gesta va inspirar la pel·lícula 'Fuga de Alcatraz', amb Clint Eastwood de protagonista, i 'La roca', amb Sean Connery.

Alcatraz

3. En un tancar i obrir d'ulls

El desembre del 1996, la presó d'alta seguretat de Santiago de Xile va ser l'escenari d'una espectacular fuga amb un helicòpter com a protagonista. L'operació vas ser fugaç: en només 58 segons l'aparell es va situar sobre el pati on els reclusos s'esbargien, hi va haver intercanvi de trets amb els guàrdies i van llançar una cistella perquè quatre membres del Front Patriòtic Manuel Rodríquez es poguessin escapar. L'helicòpter va aterrar en un parc al sud de la capital xilena i els fugitius van continuar la marxa en dos vehicles particulars.

4. Fugida maratoniana

Sentenciat a passar 30 anys en una presó turca per tràfic de drogues, l'estatunidenc de 22 anys Billy Hayes va planejar durant sis mesos la seva fugida de l'illot on estava reclòs. Una nit va deixar inconscient un guarda de seguretat i li va prendre l'uniforme. Disfressat i amb 2.000 dòlars a la butxaca que el seu pare havia aconseguit introduir de contraban en un àlbum de fotografies, es va esmunyir dels vigilants fins arribar al moll de l'illa. Un cop allà va remar durant tota la nit a través de la tempesta que colpejava el mar fins arribar a la costa turca. Després de desembarcar, es va tenyir de ros i va caminar a través de mitja Turquia per arribar a Grècia.

5. Excés de mitjans

Antonio Ferrara, un expert en explosius i bandoler modern francès, es va escapar el 2003 de la presó de Fresnes, als afores de París, en una operació digna de les millors pel·lícules d'acció. Tres homes vestits de policia van assaltar la penitenciaria disparant amb fusells d'assalt de gran calibre contra les torres de guaita, mentre tres persones més esbotzaven la porta d'entrada amb llançagranades. L'enrenou causat pels assaltanta va permetre a Ferrara dinamitar la porta de la seva cel·la, sortir tranquil·lament per la porta principal i pujar a un dels cotxes que l'esperaven a l'exterior. Les autoritats franceses encara no han sigut capaces de localitzar-lo.

stats