INICIATIVA EUROPEA
Internacional 26/10/2012

La fundació de Soros obre una seu a Barcelona

La fundació del multimilionari George Soros tindrà un peu a Barcelona. El filantrop obre un nou centre d’anàlisi sobre Europa i ha escollit el fins ara director del Cidob, Jordi Vaquer, per pilotar-lo.

Carme Colomina
2 min
La fundació de Soros obre una seu a Barcelona

BARCELONADesprés de vint anys invertint en la transformació dels nous estats d'Europa apareguts amb la desintegració de l'URSS, el multimilionari George Soros creu que ha arribat el moment d'analitzar "el retrocés en les llibertats i els valors europeus" que està provocant aquesta crisi econòmica, política i social a la Unió Europea. La Fundació Open Society de Soros, el centre d'anàlisi més influent a l'est d'Europa i un dels més importants als Estats Units, ha escollit Barcelona com a seu d'aquesta nova iniciativa per treballar amb la societat civil amenaces com el populisme i la xenofòbia.

La clau per portar aquesta iniciativa a la capital catalana ha estat l'elecció de l'investigador Jordi Vaquer com a director del centre, que obrirà a principis del 2013. Vaquer, actual director del Cidob, ha aconseguit donar a aquesta fundació d'anàlisi de relacions internacionals una dimensió europea important i col·locar-lo entre els 50 instituts més influents del continent. De moment, Vaquer compaginarà les dues institucions fins a finals d'any. I a partir del gener es dedicarà de ple a posar en marxa el nou centre de Soros.

Jordi Vaquer serà l'encarregat de dirigir alguns dels programes que la Fundació Soros ja té implantats arreu del continent en temes com ara la lluita contra la discriminació i posar-ne en marxa de nous, que tractin les noves amenaces que han guanyat terreny a la Unió Europea amb la crisi econòmica i política, com ara el populisme i la xenofòbia. Per això, Grècia es configura com una de les prioritats del nou centre. Però també Hongria, el país on va néixer Soros i on el govern del conservador Viktor Orbán s'ha guanyat la condemna dels seus socis europeus per algunes lleis polèmiques contra la llibertat de premsa i la de culte.

Especulació i filantropia

El multimilionari Soros, que el 1992 va guanyar mil milions de dòlars en només 24 hores especulant contra la lliura esterlina, s'ha convertit últimament en una veu crítica contra el capitalisme i alerta del perill d'una Unió Europea dividida entre països deutors i creditors. Va ser també a principis dels 90 que Soros va bastir la seva fundació per invertir en la democratització d'una Europa oriental en ple col·lapse del comunisme. Des d'aleshores, Open Society ha teixit una xarxa que té la seu principal a Nova York, dos centres que coordinen programes mundials des de Londres i Budapest, i ara dos centre europeus, el de Brussel·les i ben aviat el de Barcelona.

En un principi la fundació va pensar que el nou centre per coordinar el nou debat que es vol promoure amb la societat civil europea podria tenir la seu a Berlín. Fonts de l'organització han explicat a l'ARA que la intenció era fugir "de les grans capitals, dels grans centres de decisió política", que podrien influir en el debat. L'aposta pel sud d'Europa és, finalment, volguda. "És important estar actius allà on la crisi fa més mal", afirmen des de l'Open Society.

stats