Els fundadors d'Occupy surten en llibertat sense càrrecs

El líder estudiantil de la protesta assegura que més joves s'estan plantejant sumar-se a la seva vaga de fam

Els tres cofundadors del moviment Occupy Central, nucli original de la protesta democràtica de Hong Kong, han sortit en llibertat sense càrrecs de la comissaria on s'havien entregat aquest matí de dimecres.

"Ens han deixat sortir sense restriccions, no hem estat arrestats", ha declarat a la premsa Benny Tai Yiu Ting, un dels tres dirigents del moviment.

Tai ha explicat que els han demanat omplir un formulari específic sobre les activitats d'Occuppy Central, en el que havien assenyalar les caselles de diversos fets, com prendre part en assemblees no autoritzades, incitació al delicte o danys criminals.

Diverses desenes de persones havien entrat també a la comissaria per autoinculpar-se, i Tai va dir que la policia tenia formularis similars per ells i se'ls havia recomanat que admetin haver pres part en assemblees no autoritzades.

"Hem d'esperar. Encara ens podrien arrestar més tard i acusar-nos de delictes seriosos", ha advertit Tai, i ha explicat que el pla d'Occupy és "és tornar a la comunitat, no és tornar a Admiralty (zona de protestes)". "Només si els grups decideixen posar fi a l'ocupació anirem per proveir-los de tota l'ajuda que necessiten", ha dit.

Mentre els líders d'Occupy s'entregaven, després d'haver cridat ahir als manifestants a abandonar la protesta i desallotjar els carrers de Hong Kong, el líder estudiantil Joshua Wong, figura destacada en el moviment, assegurava que altres estudiants estan valorant si unir-se a la vaga de fam encetada per ell i dos activistes més.

Vaga de fam de tres estudiants

Wong, dirigent de l'organització d'estudiants de secundària Scholarism, ha assegurat aquest dimecres en roda de premsa que més joves estan pensant en prendre aquesta via per pressionar el govern local a què reprengui el diàleg amb els manifestants sobre la reforma democràtica de cara a les eleccions de 2017.

"No estem dient que anem a estar en vaga de fam fins que aconseguim l'elecció civil dels candidats. Només (volem) reiniciar el diàleg", va destacar el jove líder estudiantil, de tan sols 18 anys, i que porta ja més de 36 hores sense ingerir aliments com a mesura de pressió.

Tant Wong com les dues joves que també s'han sumat a la vaga de fam van manifestar que continuaran amb aquesta protesta, tot i que ja han començat a experimentar símptomes de cansament o vòmits.

Una d'aquestes estudiants, Prince Wong Ji-Yuet, de 17 anys, va vomitar dues vegades en una hora aquest dimecres.

"L'equip mèdic m'ha dit que potser no m'he acostumat encara", va dir la jove.

Joshua Wong va indicar que només beuran aigua o una solució de glucosa en el cas que els ho recomanin els metges.

"Volem que el públic sàpiga que la vaga de fam en què estem és seriosa. Volem atreure l'atenció del públic de nou a la 'revolució dels paraigües", ha destacat.

Va quedar evidenciada així la divisió entre dos dels grups que havien impulsat la protesta, Occupy i Scholarism, que porta ja més de dos mesos ocupant els carrers de la ciutat. Per la seva banda, la Federació d'Estudiants, que agrupa estudiants universitaris, no es va posicionar en cap d'aquests dos bàndols, si bé va respectar les seves decisions.

"Occupy Central, la Federació d'Estudiants, Scholarism i els legisladors demòcrates tenen cadascun la seva pròpia perspectiva i és natural que no sempre coincideixin", ha assenyalat Wong en un comunicat emès dimarts a la nit, en el qual, però, defensava la existència d'una "harmonia" entre les diferents faccions.

Per Wong, el treball es complementa, ja que mentre els més joves, els estudiants de secundària que formen Scholarism, poden dur a terme accions com vagues de fam, els universitaris sota el paraigua de la Federació d'Estudiants poden estar "en primera línia" i escalar les accions, segons ha assenyalat poc després d'anunciar la seva vaga de fam.