TRANSICIÓ VIOLENTA
Internacional 28/01/2013

Declarat l'estat d'emergència als punts conflictius d'Egipte

El president egipci recorre a una mesura excepcional per intentar recuperar el control de les ciutats de Port Saïd, Suez i Ismailia, escenaris dels disturbis més greus de l'última onada de violència.

Ricard G. Samaranch
2 min
Declarat l'estat d'emergència als punts conflictius d'Egipte

EL CAIREVuit mesos després, a Egipte s'ha tornat a declarar l'estat d'emergència, vigent durant els 30 anys de l'era Mubàrak, si bé només es limita a tres províncies, Port Saïd, Suez i Ismailia, i durant un termini d'un mes. En la seva primera intervenció des de l'inici de la present crisi, el president Mursi va anunciar en un missatge televisiu que s'aplicarà el toc de queda a aquestes tres províncies entre les 9 del vespre i les 6 del matí.

El rais intentava així recuperar la iniciativa política, i responia a les veus que des del seu propi partit li havien reclamat un gest de fermesa. No obstant, la mesura probablement no rebrà el suport per part de l'oposició, i és que l'onada de violència que pateix fa dies el país àrab, i que s'ha cobrat almenys 46 vides des de divendres, ha afegit encara més confusió i crispació a una escena política molt polaritzada.

En un comunicat públic, els principals partits de l'oposició van tornar a exigir la formació d'un govern d'unitat nacional i la cancel·lació de la Constitució aprovada fa tot just un mes. La seva escalada verbal contra el partit de l'executiu va ascendir ahir un graó més, en demanar la dissolució dels Germans Musulmans.

El país àrab va viure ahir una nova jornada de disturbis. Els més greus van tenir lloc a Port Saïd durant els funerals de 33 dels seus habitants morts el dia anterior en cruents enfrontaments amb la policia. Mentre una multitud desfilava pels carrers de la ciutat portuària, carregant a l'espatlla els taüts de les víctimes, es van produir uns confusos incidents que es van saldar amb la mort de quatre persones i ferides greus a disset més, totes per ferida de bala.

Les forces de seguretat, que van assegurar que havien rebut diversos trets per part de desconeguts, van llançar gasos lacrimògens, i van provocar una estampida dels milers d'assistents a les exèquies. Més de 400 persones van haver de ser ateses amb símptomes d'asfíxia als diversos hospitals de la ciutat, presa per l'exèrcit des de dissabte al migdia.

La crispació augmenta

L'atac contra la multitud va inflamar encara més els ànims dels ciutadans de Port Saïd, que durant els funerals ja van proferir consignes contra el govern del president Mursi, i van clamar venjança. "Amb la nostra sang i la nostra ànima ens sacrificarem per Port Saïd!", van cridar en repetides ocasions. L'actual clima de crispació es va desfermar fa dos dies, tan bon punt es va donar a conèixer el veredicte sobre la tragèdia que va tenir lloc l'any passat a l'estadi de futbol de la ciutat, que va condemnar a pena de mort 21 seguidors del Masri, el club local.

També al centre del Caire es van repetir ahir les escenes de violència. De manera intermitent, centenars de joves es van enfrontar a la policia amb pedres i còctels Molotov, resistint amb màscares i mocadors els gasos lacrimògens. A la nit els hotels de la zona, entre els més reputats de la capital, van tancar les portes per ordre de les autoritats. Al final del dia desenes de persones van resultar ferides i es va afegir un mort més a la desena que hi va haver en els disturbis desfermats arran de la commemoració del segon aniversari de la revolució, el 25 de gener.

stats