L'ENFOSAMENT D'UN RÈGIM
Internacional 07/07/2012

Un general amic d'Al-Assad deserta i fuig de Síria

Dan Bilefsky
2 min
Hillary Clinton i François Hollande ahir al Palau de l'Elisi de París.

THE NEW YORK TIMES / PARÍS.Els membres de l'oposició al règim sirià de Baixar al-Assad es van reunir ahir a París amb els seus aliats internacionals per intensificar la pressió sobre ell perquè abandoni el poder. La tercera trobada del grup conegut com a Amics de Síria va coincidir amb l'anunci de la deserció i fugida del país del general sirià, Manaf Tlass, comandant de la Guàrdia Republicana, íntim amic del president Baixar al-Assad i membre destacat de l'aristocràcia de Damasc.

El nombre de militars amb llocs importants a l'escalafó que han desertat de l'exèrcit sirià ha augmentat els últims dies, en què la violència ha assolit nivells "sense precedents", segons el cap de la missió d'observadors de l'ONU en aquest país. Però la sortida del general Tlass és la primera que hi ha a l'entorn més pròxim al president Al-Assad des de l'esclat de la revolta contra ell el març de l'any passat i posa en relleu que la cohesió dins del règim s'està trencant.

Aquest general no era només un amic íntim de Baixar al-Assad, sinó que també formava part de la poderosa dinastia que ocupa el poder a Síria, ja que el seu pare, el general Mustafà Tlass, va ser el titular del ministeri de Defensa durant 30 anys, entre 1974 i 2004, i se'l va considerar una figura clau en la presidència de Hafiz al-Assad, pare de Baixar i l'home que va aixecar l'actual règim.

Davant el centenar de països representats en la trobada de París, la secretària d'estat nord-americana, Hillary Clinton, va fer una crida a augmentar la pressió sobre Síria perquè apliqui el pla de transició pactat a Ginebra el cap de setmana passat. I va advertir expressament a Rússia i la Xina -els grans absents de la trobada que es neguen a prendre mesures més contundents contra Damasc- que "pagaran un preu" pel suport que donen a Al-Assad.

El president francès, François Hollande, va alertar que el conflicte a Síria "és una amenaça per a la pau i la seguretat mundial", i va assegurar també que els que donen suport al règim es fan còmplices dels seus crims i "allarguen la crisi sense oferir solucions".

Res d'una exclusió aèria

En la trobada dels Amics de Síria, els opositors a Al-Assad, militars i polítics, van reclamar que s'imposi una zona d'exclusió aèria semblant a la que es va establir a Líbia l'any passat en la revolta contra Gaddafi. Però els seus aliats internacionals van prioritzar les sancions econòmiques per fer caure el règim.

En la declaració final, es demana un pronunciament del Consell de Seguretat imposant sancions més dures a Síria. També s'adverteix que els que cometin crims en aquest país hauran de respondre davant la justícia. En el document també s'aposta per incrementar l'ajuda humanitària i es fa una crida a l'oposició siriana a presentar un front unitari que sigui una alternativa creïble al govern d'Al-Assad.

stats