ELECCIONS A LA CANCELLERIA
Internacional 15/04/2013

Gir a l'esquerra per collar Merkel

Els socialdemòcrates alemanys entren en la cursa electoral amb un clar programa de política social

Isaac Lluch
3 min
UN CANDIDAT QÜESTIONAT PER LES BASES
 El candidat socialdemòcrata a la cancelleria alemanya, Peer Steinbrück, va detallar ahir el programa del seu partit (SPD), que se centra a millorar les polítiques socials i a collar els mercats financers. El candidat vira a l'esquerra per superar el lideratge clar de Merkel als sondejos, però les bases del partit no el veuen com el millor per fer-ho.

Berlín"Queden 161 dies per a les eleccions generals". Peer Steinbrück, candidat socialdemòcrata a canceller, va manllevar ahir la frase popular "mentre hi ha vida hi ha esperança" per transmetre als 600 delegats reunits al congrés federal del seu partit (SPD) a Augsburg que és possible fins i tot acabar amb el poder d'Angela Merkel.

Segons l'última enquesta publicada ahir per Bild am Sonntag , l'SPD estaria encallat en un 26% d'intenció de vot, mentre que la Unió Cristianodemòcrata (CDU) de la cancellera i els seus germans socialcristians bavaresos de la CSU arribarien al 41%. El que és més problemàtic per als socialdemòcrates és que, segons un sondeig polític de la televisió pública ZDF, Merkel fins i tot seria més creïble per a la ciutadania que Steinbrück en temes de justícia social.

A cinc mesos de les eleccions, el líder de l'SPD necessita agafar un nou impuls i això és el que va intentar ahir unificant el seu partit amb un discurs intel·ligent, combatiu i orientat als problemes concrets que tenen els ciutadans. Als socialdemòcrates alemanys els cal tornar a les seves competències originals, els cal tenir un clar perfil que sigui més atractiu per al centre, per a la classe mitjana. Toca un gir a l'esquerra per desmarcar-se de Merkel. "L'SPD ha de ser el partit que contribueixi a fer renéixer l'economia de mercat social", va indicar Steinbrück, mentre exigia fixar unes regles que "domin el capitalisme". Ferma vigilància als especuladors. "Els paradisos fiscals són deserts de justícia", va poetitzar fins i tot.

En un discurs de 80 minuts, en què va començar pel final -"vull ser canceller"-, Steinbrück va mostrar els seus dots d'oratòria per atacar Merkel, acceptar l'autocrítica davant els errors que no li han permès progressar en les enquestes i per detallar el programa de l'SPD: salari mínim, pensió mínima, millors sous per a les dones, lloguers més assequibles, més inversió en educació i regulació més dura amb els mercats financers són els missatges centrals del candidat socialdemòcrata. "Necessitem més nosaltres i menys jo ", va expressar Steinbrück, a qui una part important de les bases socialdemòcrates no acaba de veure com la persona ideal per representar aquest gir a l'esquerra que ha de fer l'SPD.

Els socialdemòcrates es veuen com els guardians de l'interès públic en contraposició al govern de Merkel, a qui declaren culpable de la cruel partició de la societat. Steinbrück està, però, sota pressió.

Mentre el seu partit no creix a les enquestes, Els Verds s'estabilitzen en un 14%. Una majoria roja-i-verda que derroti l'actual coalició del govern CDU/CSU amb els liberals de l'FDP (5%) no es veu a la vista. L'esquerra obtindria un 8%, els Pirates es quedarien fora del Parlament (3%) i caldrà veure com entra en joc el nou partit euroescèptic Alternativa per a Alemanya, que es va constituir ahir oficialment exigint la dissolució de l'eurozona.

L'SPD va tenir l'habilitat ahir, però, de convidar al seu congrés per primer cop una presidenta d'Els Verds, en aquest cas Claudia Roth, que es va guanyar moltes simpaties dels assistents carregant contra la CDU de Merkel i avalant una unió natural amb els socialdemòcrates per governar a partir del 22 de setembre, data de les legislatives. "L'actual coalició és el pitjor govern alemany de tots els temps; els volem enviar a l'oposició; però SPD i Els Verds no ens hem de fer moixaines sinó lluitar per un canvi polític", va esperonar Roth.

Cursa contrarellotge

Queden pocs dies i Steinbrück ja ha perdut prou temps embolicant-se a demanar més sou per al càrrec de canceller i destapant els seus alts honoraris com a conferenciant expert en economia. Segons una enquesta, el 48% de simpatitzants de l'SPD no el veuen com el millor candidat per fer front a una Merkel que, amb tot, té l'astúcia de prendre a la socialdemocràcia els temes electorals que li convenen. Per disminuir els fronts interns que té oberts, la cancellera s'apodera de les exigències més populars de l'oposició per neutralitzar-ne els atacs.

És encara batible Merkel? "Si l'SPD intenta jugar les eleccions a casa i transmeten als electors que poden decidir sobre temes de política social, llavors té opcions. Si el punt central de les eleccions és qui gestiona millor l'eurocrisi, llavors la cancellera té les millors cartes", analitza el politòleg Timo Grunden a la televisió ARD.

Queden 160 dies per a les eleccions. A les del 2005 i les del 2009 més del 40% dels electors van decidir el seu vot en les últimes 6-4 setmanes. Per a l'SPD la cursa contrarellotge va començar, segons el seu president, Sigmar Gabriel, ahir.

stats