Publicitat
Publicitat

El nou govern promet acabar amb les retallades en 4 anys

El principal repte és aprovar pressupostos en minoria

Dimecres passat el Fons Monetari Internacional (FMI) feia les maletes i marxava de Lisboa. Una imatge simbòlica que beneficiava sobretot el primer ministre portuguès, Pedro Passos Coelho, que ahir va ser reelegit per un marge molt estret. Des d’aquest any l’aliança conservadora ja està pagant per avançat a l’FMI i té l’objectiu de tancar l’any amb un 2,7% de dèficit públic. Un repte difícil comptant que va tancar el primer semestre amb un 4,5% del PIB. Durant tota la campanya, Passos Coelho ha mantingut un discurs molt similar al de Mariano Rajoy, company de partit al Parlament Europeu: cal mantenir la senda reformista per garantir “l’estabilitat financera”. Tot i que el rescat ja es va acabar l’any passat, l’equip de Portugal à Frente (PaF) ha defensat el control sobre les finances públiques per no tornar a la casella de sortida, brandant així el fantasma de Syriza. Per la seva banda, el Partit Socialista no ha qüestionat l’austeritat en una campanya plena de números. L’única diferència és el temps que s’ha marcat per acabar les retallades: dos anys.

La fi de l’austeritat?

Passos només es compromet amb algunes retallades

Passos Coelho s’ha compromès a revertir totes les retallades en quatre anys, i ho ha volgut transmetre en campanya. Però en el fons no és així. No ho recull al programa. Només promet als funcionaris que cada any recuperaran un 20% del sou i que en quatre anys s’eliminarà l’augment de l’IRPF. Però no hi haurà cap canvi en l’IVA, que va pujar del 13% al 23% per al menjar.

La UE vol ja un pressupost

El 15 d’octubre cal enviar un esborrany dels comptes per al 2016

El principal repte del nou govern en minoria serà aprovar els comptes per al 2016. Brussel·les marca com a límit presentar un esborrany el 15 d’octubre. Després està previst que no s’aprovi fins després de Cap d’Any. Els socialistes ja han assegurat que no donaran el vistiplau al que decideixi el PaF. Si és així s’hauran de prorrogar els comptes actuals amb el mateix sostre de despesa.

El retorn dels joves emigrats

En 4 anys han marxat mig milió de persones, un 4% de la població

El PS i el Bloc d’Esquerra han basat la campanya a criticar el mig milió de persones que han emigrat en quatre anys. El PaF, en canvi, ha obviat el tema. El govern actual ha posat en marxa una campanya molt publicitada per fer tornar els joves, però que només inverteix en el retorn d’un total de vint joves.

Dos milions de pobres

Mig milió de persones passen gana cada dia

En un país de 10,5 milions d’habitants, dos milions viuen per sota del llindar de la pobresa i un 20% de la població activa viu amb el salari mínim (505 euros). Passos Coelho no ofereix grans alternatives. “La crisi podria haver agreujat les desigualtats, però no ha sigut així”, ha dit durant la legislatura.

La venda del banc rescatat

Si l’entitat no es ven, el dèficit tornarà al punt de partida del 2011

Dues setmanes abans de les eleccions, el govern va anunciar que ajornava la venda de Novo Banco, l’exrescatat Banco Espírito Santo. Amb aquesta decisió el dèficit torna al punt de partida del 2011, al 7,2%, ja que l’entitat va rebre fins a 4.200 milions d’euros per al seu rescat. D’altra banda, també queda pendent la venda de l’aèria TAP.