PRÒXIM ORIENT
Internacional 05/08/2015

Les tropes governamentals recuperen la principal base aèria del Iemen

Les instal·lacions militars d’Al-Anad eren el principal bastió dels rebels houthis al sud del país

Ethel Bonet
3 min
FIDELS A HADI  Combatents lleials al president exiliat Hadi reunits en una carretera als afores d’Aden, durant una operació militar  contra els rebels xiïtes houthis i els seus aliats.

BeirutEl Iemen s’ha convertit en el terreny de joc on competeixen els interessos regionals. Un equip el forma l’aliança sunnita, liderada per l’Aràbia Saudita, que dóna suport al president derrocat, Abd Rabbuh Mansur al-Hadi. El seu contrincant és el grup rebel xiïta houthi, capitanejat per la Republica Islàmica de l’Iran. L’entrada en escena d’un total de 2.800 tropes terrestres saudites i dels Emirats Àrabs Units (EAU), acompanyades d’equipament militar, sembla haver decantat la balança a favor dels lleials de Hadi. Els soldats del golf Pèrsic van desembarcar al port meridional d’Aden el dia 2, i des de llavors han aconseguit importants avenços a la segona ciutat del Iemen. L’última de les victòries de les tropes progovernamentals és la recuperació, ahir, de la base aèria d’Al-Anad, que va servir per a les operacions d’intel·ligència de la CIA amb dronscontra Al-Qaida.

Les forces que donen suport al president Hadi van arrabassar als rebels houthis aquesta estratègica base del sud del país, que connecta amb la carretera d’Aden cap a la ciutat de Taïz, on els rebels xiïtes han estat lluitant contra milícies locals progovernamentals. L’operació terrestre va comptar amb l’ajuda de tancs i vehicles blindats i va tenir el suport de bombardejos de la coalició aliada, que obrien el camí.

Les instal·lacions havien sigut capturades pels houthis quan el conflicte es va intensificar a la primavera, i eren el seu principal bastió al sud del país. La captura de la base d’Al-Anad és vista com una victòria significativa per a les forces aliades al president Hadi, en la seva lluita per recuperar el territori perdut davant la milícia xiïta. Fins ara la coalició liderada per forces saudites, que des del març lliura una campanya aèria, no havia aconseguit aturar l’avanç dels rebels. Després de la presa de la base, les forces aliades amb el govern iemenita van capturar 45 presoners i van avançar cap a una altra base en mans rebels anomenada Labuza, la més gran del sud.

Els combatents rebels van fugir als turons propers en perdre el control de les instal·lacions militars, segons va informar una font militar sota condició d’anonimat. No obstant, fonts rebels han desmentit en un comunicat a través de l’agència de notícies que controlen, Saba, que les forces progovernamentals hagin aconseguit controlar la base.

Objectiu: el control d’Aden

L’objectiu de l’operació terrestre liderada per forces del Golf és assegurar la ciutat d’Aden i els voltants perquè hi puguin tornar els membres del govern, la majoria exiliats a l’Aràbia Saudita des de la revolta houthi. Precisament, el primer ministre iemenita, Khaled Bahà, i altres càrrecs de menys rang han tornat recentment a la ciutat portuària per pacificar la zona i començar a organitzar les obres de reconstrucció de les infraestructures seriosament danyades pels combats. En arribar-hi, dissabte passat, Bahà va declarar que la seva presència confirmava “l’alliberament d’Aden i la normalització de la vida”.

La ruta del petroli, clau en el conflicte

Encara que té menys capacitat d’extreure cru que Dinamarca, el país més pobre del Golf té una posició estratègica privilegiada pel que fa al transport del petroli mundial. A causa de la seva situació geogràfica, des del Iemen surten els superpetroliers dels països del golf Pèrsic carregats de cru cap a Occident i Orient.

El fet que els rebels houthis aconseguissin controlar el país impactaria en la relació entre les empreses petrolieres dels països del Golf, que són els principals exportadors de cru del món. Riad acusa Teheran d’utilitzar els houthis com a eina per controlar el Iemen i tenir més poder sobre el petroli. Per la seva banda, l’Iran s’ha mostrat contrari a l’estratègia de l’Aràbia Saudita de mantenir intacta la producció de petroli tot i l’excés d’oferta mundial que ha enfonsat els preus.

A més de la importància del Iemen com a enclavament estratègic, la religió també juga un paper significatiu en aquest conflicte regional. Fa pocs mesos el president de l’Iran, Hassan Rouhani, es va referir a la política petroliera de l’Aràbia Saudita com “una traïció al món musulmà”.

stats