Publicitat
Publicitat

El gran èxode

Cada dia hi ha al món 42.500 nous refugiats. La inestabilitat complica el retorn al país d'origen

Gairebé 60 milions de persones són forçades a deixar casa seva, la seva quotidianitat i de vegades la família, a causa de guerres, sequeres o fam. El món és incapaç de posar fi al degoteig constant de refugiats: cada dia n'hi ha 42.500 més; 1.770 persones cada hora. Les xifres són un toc d'atenció, un SOS de l' ACNUR, l'agència per als refugiats de l'ONU, que cada 20 de juny commemora el Dia Internacional del Refugiat. Lluny d'estabilitzar-se o de solucionar-se, la situació s'agreuja, alerta. La meitat dels desplaçats són infants, alguns dels quals només tenen records de l'èxode i de viure en la provisionalitat.

Fa una dècada es calculava que hi havia 37,5 milions de desplaçats. Entre 2013 i finals del 2014 s'ha produït l'augment més gran de refugiats i desplaçats, que ha passat dels 52,2 milions als 59,5 milions, és a dir, ha augmentat en 8,3 milions. Els desplaçats ho han perdut gairebé tot i es veuen obligats a marxar amb molt poc, només amb el que són capaços de carregar. Si tots els refugiats visquessin en un mateix país, ocuparia el lloc 24 per volum de població, més que Espanya i amb la mateixa població que Itàlia.

L'informe de l'ACNUR indica que l'augment s'ha produït a totes les regions però que la guerra de Síria ha provocat des de fa quatre anys la major crisi humanitària i el replantejament de les polítiques migratòries de la Unió Europea.

En els últims cinc anys, han esclatat o s'han reactivat almenys 15 conflictes: a l'Àfrica (la Costa d'Ivori, la República Centreafricana, Líbia, Mali, el nord-est de Nigèria, el Sudan del Sud i, aquest any, Burundi); tres al Pròxim Orient (Síria, l'Iraq i el Iemen); un a Europa (Ucraïna) i tres a l'Àsia (el Kirguizistan, així com diverses regions de Birmània i el Pakistan). Poques d'aquestes crisis s'han resolt i la majoria continuen produint nous desplaçaments.

La inestabilitat creixent no només provoca la sortida constant de població civil sinó que impossibilita que els que ja són refugiats tinguin possibilitats reals de tornar als seus països d'origen, amb totes les garanties de seguretat. Les xifres ho diuen tot: el 2014, només 126.800 refugiats van poder fer el viatge de tornada, la xifra més baixa registrada en els últims 31 anys, segons l'ACNUR.

Més enllà de xifres i estadística, darrere de cada número hi ha una història truncada

. L'actual director del Servei d'Immigració del govern dels Estats Units, León Rodríguez, explica en aquest vídeo com la seva família va haver de deixar Turquia i va acabar aterrant a Amèrica.

 

Etiquetes