Publicitat
Publicitat

Almenys tres morts en el gran incendi d'origen forestal que amenaça el centre històric de la capital de Madeira

Hi ha un miler de veïns evacuats de les seves cases i de dos hospitals. La policia ha detingut un noi de 24 anys relacionat amb un dels focus del foc

Almenys tres persones han mort en l'incendi que manté diversos fronts oberts a la capital de l'illa de Madeira, Funchal, i que ha provocat el desallotjament d'un miler d'afectats, segons ha informat el govern de l'arxipèlag portuguès.

Una altra persona continua desapareguda després dels devastadors focs declarats dilluns i que durant la nit han avançat fins al centre històric de Funchal, on molts habitatges han quedat calcinats.

La policia judicial de Portugal ha anunciat la detenció d'un jove de 24 anys relacionat amb uns dels focus de l'incendi que tenen assetjada la ciutat.

El foc s'ha propagat ràpidament durant les últimes hores per l'efecte del vent i de la calor, fins a aproximar-se a zones del centre, a la històrica Baixa de Funchal, on els efectius de bombers i militars, alguns d'ells enviats de Lisboa, treballen per frenar l'avançament del foc, ajudats pels veïns i un gran nombre de voluntaris.

Funchal, amb uns 120.000 habitants, és una ciutat amb una orografia molt escarpada que dificulta les tasques d'extinció. La capital de Madeira, que va ser arrasada el 2010 per unes greus inundacions, acull en aquesta època milers de turistes. És la ciutat natal del futbolista del Reial Madrid Cristiano Ronaldo.

A més del de Funchal, l'autoritat nacional de protecció civil (ANPC) ha informat que continuen actius vuit grans incendis més al centre-nord del país.

Amb una àrea forestal d'uns tres milions d'hectàrees, Portugal va ser considerat el país de la Unió Europea (UE) més castigat per les flames entre el 2000 i el 2010, amb una superfície mitjana cremada superior a la de països molt més grans, com Espanya.

A més de les altes temperatures i el vent, la plantació d'espècies d'arbres com els eucaliptus, altament inflamables, han contribuït al fet que les flames es propaguin amb més voracitat.