Steve Goose , DIRECTOR DE LA DIVISIÓ D'ARMES DE HUMAN RIGHTS WATCH
Internacional 03/02/2013

"La guerra per control remot té menys cost polític"

1 min

Quins riscos té la guerra per control remot?

Els avions no tripulats fan més fàcil el recurs a la força per als dirigents polítics, ja que les seves tropes no s'arrisquen a morir o a resultar ferides en la guerra. Això pot augmentar les possibilitats d'arribar a un conflicte armat i a desdibuixar la diferència entre civils i militars.

Quins problemes legals planteja l'ús dels drones ?

Els avions de combat no tripulats no són un problema en ells mateixos. El problema és que, per desgràcia, sovint s'han fet servir malament, violant el dret internacional humanitari, sobretot pel que fa als anomenats assassinats selectius, que no tenen cap empara legal.

Human Rights Watch alerta contra la robotització de la guerra.

Reclamem una prohibició preventiva de les armes totalment autònomes, els robots assassins. Encara no existeixen, però diversos països les estan desenvolupant. Són armes que es podran programar per apuntar i disparar sense cap mena d'intervenció humana. Decidir entre la vida i la mort no hauria d'estar mai en mans d'un robot al camp de batalla. Una màquina no podrà obeir mai al dret internacional, que requereix diferenciar objectius civils dels militars o actuar amb un principi de "proporcionalitat" per assumir posar en perill els no-combatents. També hi hauria un buit a l'hora d'exigir responsabilitats.

stats