Publicitat
Publicitat

La guerra deixa Síria a les fosques

L'any 2014 ha estat el pitjor en els quatre anys de conflicte contra el règim de Baixar al-Assad

Des que el març de 2011 va esclatar la revolta popular contra el règim de Baixar al-Assad a Síria, el país està immers en un infern de violència que ha deixat molt més de 220.000 morts (l'ONU va abandonar el recompte de víctimes fa més d'un any) i 11 milions de refugiats.

Un informe publicat aquest dijous per un centenar ONG agrupades al voltant de la plataforma With Syria, en motiu del quart aniversari de l'alçament popular,  il·lustra la magnitud de la destrucció: el 83% de la llum ha desaparegut, cosa que és visible fins i tot des dels satèl·lits. La dada és el resultat de l'anàlisi d'aquestes imatges per científics de la universitat de Wuhan a la Xina o Maryland, als Estats Units.

"A quatre anys de l'inici de la crisi, el poble sirià s'ha enfonsat en la foscor: desemparat, atemorit, i desfet per la mort dels amics i el país que han perdut" ha dit David Miliband, president del Comitè Internacional de Rescat. "I quatre anys després no es veu la llum al final del túnel.  Més de dos-cents mil morts i onze milions de refugiats a la deriva. Els sirians es mereixen mol més de la comunitat internacional- ja arriben tard per demostra que no els hem abandonat i que treballarem al seu costat per tornar-los la llum".

El professor Xi Li, un dels investigadors que han analitzat les imatges per satèl·lit, assegura que es tracta d'una de les fonts més objectives per estimar la devastació del país. "A 800 kilòmetres sobre la terra, aquestes imatges ens ajuden a entendre el patiment que viuen els sirians del carrer cada dia, mentre el seu país es destrueix. En les àrees més afectades, com a Alep, han desaparegut el 97% de llums. Les excepcions són les províncies de Samasc i Qunetra, prop de la frontera amb Israel, on la caiguda de la llum ha estat del 35% i el 47% respectivament", ha afegit.

La coalició With Siria a través d'una petició als líders mundials que prioritzin una solució política al conflicte basada en els drets humans, que s'acceleri la resposta humanitària per als civils dins de Síria i els refugiats i que s'insti totes les parts a aturar els atacs als civils i a permetre la distribució d'ajuda humanitària.
Zaher Sahoul, president de la Societat Mèdica Sirio-americana, ha apuntat que "l'auge dels grups terroristes ha centrat l'atenció mundial, però ha distret els governs del patiment dels civils sirians i dels abusos comesos per tots els bàndols. El personal mèdic sirià, els treballadors humanitaris i els mestres estan assumint un risc enorme per ajudar els seus veïns i éssers estimats, mentre la comunitat internacional fracassa a l'hora de buscar uns solució política que acabi amb la violència i el patiment".

El Consell de Seguretat de l'ONU va adoptar el 2014 tres resolucions que reclamen protecció i assistència per als civils sirians però, com han recordat avui diverses ONG en un informe, que cap d'elles s'ha implementat. Segons aquest document, el 2014 ha sigut el pitjor any de la guerra, mentre que l'ajuda humanitària s'ha reduït.