CRISI DE L'EURO
Internacional 11/09/2012

Un home de Merkel per calmar els grecs

Nicholas Kulish
3 min
Fuchtel va ser batejat per un diari alemany com "l'arma secreta" de Merkel.

THE NEW YORK TIMES / RODES.Pels soferts grecs els responsables alemanys encarnen els dictats forans que han sotmès el seu país a la insolvència i la depressió. Angela Merkel, la cancellera de ferro d'Alemanya, el seu ministre d'Hisenda i l'intransigent president del Bundesbank els semblen el poli dolent, un altre d'encara més dolent i el pitjor de tots. Merkel vol aturar l'espiral de recriminacions que malmeten els llaços entre els dos països. Per això ha nomenat a dit un emissari, Hans-Joachim Fuchtel, secretari d'estat de Treball i diputat, que està disposat a fer el que calgui per intentar millorar les relacions, fins i tot anar en bicicleta en un banquet amb alcaldes, com va fer la setmana passada.

Fuchtel -un home jovial que recorda l'actor John Goodman ( Roseanne )i que el Süddeutsche Zeitung va anomenar "l'arma secreta de Merkel"- ha viatjat per tot Grècia proclamant la necessitat d'aliances estratègiques amb els municipis per fer el país més eficient i una mica més alemany.

Fuchtel exhibeix empatia per la difícil situació dels grecs. Es va criar en un entorn humil i va començar a treballar de molt jove. Explica que la seva primera feina va ser caçar cargols quan tenia només 6 anys i que va reinvertir els diners a comprar un parany per a talps. Acompanyat sempre d'un traductor, sol explicar que en el seu 60è aniversari va servir un deliciós vi grec, i recorda quan, de jove, va recórrer Grècia en un Volkswagen. Un tecnòcrata no aconseguiria el mateix: trenca tots els estereotips dels tecnòcrates.

Reciclatge a les escoles

Fuchtel viatja amb una delegació d'empreses alemanyes, com Dekra, dedicada a la capacitació laboral, que ofereix sense cost per al govern grec un mòdul sobre reciclatge per a escoles bressol i per a escoles professionals. Però l'emissari de Merkel no sempre ha estat rebut amb els braços oberts. Abans de la seva visita a Creta d'aquest estiu, va circular la seva imatge caricaturitzada com un paracaigudista nazi dels que van envair l'illa el 1941.

"M'han insultat per haver-me relacionat amb Fuchtel, i molta gent em pregunta com puc treballar amb els alemanys mentre ens xuclen la sang", explica Iannis Boutaris, l'alcalde de Salònica. "Els alemanys no intenten forçar res. Ens obren la porta perquè puguem passar, cosa que molts grecs encara no entenen".

Abans de la crisi del deute, les relacions entre Alemanya i Grècia eren relativament bones. Molts alemanys gaudien de les seves vacances a Grècia i exalçaven el mateix estil de vida relaxat del qual ara tan sovint fan burla. Als anys 50 i 60 els grecs eren entre els primers treballadors immigrants que van aprofitar l'auge de l'economia exportadora alemanya. Ara culpen l'hipercompetitiu gegant regional per haver desplaçat la seva producció.

L'ambient s'ha enverinat pel sentiment antigrec propugnat pels mitjans de comunicació alemanys, que han arribat a suggerir que Grècia vengui l'Acròpolis i les seves illes per pagar els deutes. Les burles gregues sobre el passat nazi d'Alemanya i la reclamació de les reparacions de guerra completen el quadre d'allunyament mutu.

Fuchtel juga el paper d'ambaixador de bona voluntat i intenta establir noves relacions ciutat per ciutat. En el seu últim viatge va anar des de Rodes, prop de la costa turca, fins a Corfú, gairebé al taló de la bota italiana.

L'enviat ha deixat anar algunes idees estrambòtiques, com un programa de cuina a la televisió amb un xef alemany i un de grec, o una exhibició d'art contemporani grec en una quarantena de ciutats alemanyes. No és un Pla Marshall, però intenta alimentar les relacions. "És com cuidar una planta -va dir Fuchtel recolzant-se a la butaca-, i la planta està creixent de pressa".

stats