EL NOU GOVERN D'OBAMA
Internacional 05/02/2013

"Un home pot ser secretari d'Estat?"

El nou secretari d'Estat dels Estats Units, John Kerry, va recordar ahir amb humor que és el primer home en vuit anys que ocupa el càrrec. Una de les seves prioritats serà la seguretat dels diplomàtics.

Núria Ferragutcasas
3 min
EL RELLEU DE CLINTON L'exsenador John Kerry  va començar ahir la nova feina com a secretari d'Estat amb un discurs als treballadors.

WASHINGTONDues dones, la republicana Condolezza Rice i la demòcrata Hillary Clinton, han dirigit la diplomàcia dels EUA en els últims 8 anys. I en fa només 16 que Madeleine Albright es va convertir en la primera dona que va assumir el càrrec de secretària d'Estat, durant el segon mandat de la presidència de Bill Clinton.

"Un home pot liderar el departament d'Estat?", es va preguntar ahir John Kerry, que des del cap de setmana passat és el nou cap d'afers exteriors del país. La qüestió va provocar rialles dels treballadors diplomàtics -que el van rebre amb aplaudiments-, però també va servir a Kerry per honorar la feina feta per les seves antecessores. Tot i així, només es va referir especialment a Hillary Clinton. "Ha fet una gran feina. La nació li està agraïda. El món li està agraït. Gràcies, Hillary, i gràcies al seu equip", va afirmar.

John Norris, expert en seguretat del Centre pel Progrés d'Amèrica, es feia la mateixa pregunta que Kerry el setembre passat en un article a la revista Foreign Policy . Norris creu que no hi ha "cap raó perquè un home no pugui fer aquesta feina", però destaca que molts estudis revelen que les dones tenen més intel·ligència emocional que els homes.

També la professora de relacions internacionals de Princeton Anne-Maire Slaughter subratllava la tendència de les dones diplomàtiques a prioritzar estratègies de soft power [poder tou] sobre mesures coercitives en una columna del Washington Post publicada el desembre passat, quan el president Barack Obama encara es debatia entre l'exsenador de Massachusetts i l'ambaixadora dels EUA a l'ONU, Susan Rice, per liderar la secretaria d'Estat.

L'hereu del 'soft power'

El terme soft power , ideat pel politòleg Joseph Nye als anys 80, s'utilitza en l'àmbit de les relacions internacionals per descriure la capacitat d'un actor polític, com ara un govern, per incidir en les accions o interessos d'altres actors sense l'ús de la força o d'amenaces. Un mètode que, segons Slaughter, Clinton ha sabut utilitzar amb èxit en crisis com la treva a Gaza entre palestins i israelians a finals de l'any passat.

Així, en el seu discurs d'ahir, Kerry va dir que no serà fàcil estar a l'altura de dones diplomàtiques com Hillary Clinton i, per això, va prometre seguir el seu exemple. D'altra banda, també va agrair la confiança que ha dipositat en ell el president. L'exsenador va assegurar que gràcies a "la visió del president Obama" i la feina feta pels diplomàtics nord-americans "s'ha restaurat la reputació dels EUA al món".

Kerry, fill de diplomàtic, va ensenyar el seu primer passaport diplomàtic de la seva infància i va afirmar: "La diplomàcia és en els meus gens". "Des d'aquí podem fer les millors coses que un govern pot fer. Podem aconseguir la pau, podem fer sortir la gent de la pobresa, podem donar veu als que no en tenen i defensar els drets humans", va dir als treballadors del departament.

El secretari d'Estat també va dedicar unes paraules als quatre diplomàtics morts en l'atac al consolat dels EUA a Bengasi (Líbia), entre ells l'ambaixador Chris Stevens. "Us garanteixo que a partir d'avui tot el que faré estarà centrat en la seguretat de la nostra gent", va afirmar.

En el seu primer cap de setmana al capdavant de la diplomàcia nord-americana, Kerry va parlar amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i amb el president palestí, Mahmud Abbas, i els va assegurar que Obama seguirà buscant d'un acord de pau al Pròxim Orient. A més, també va conversar amb el primer ministre del Japó, Fumio Kishida, i amb el ministre d'Exteriors sud-coreà, Kim Sun Hwan.

El nou secretari d'Estat va reconèixer que l'espera una tasca molt dura i que els problemes ja se li acumulen sobre la taula.

stats