Internacional 14/10/2016

"Els homes de la meva vida no parlen així de les dones"

La primera dama dels Estats Units denuncia els comentaris obscens i masclistes del candidat republicà en una gravació de 2005 durant un discurs a Nou Hampshire.

Núria Ferragutcasas
2 min

WashingtonEl discurs apassionat de Michelle Obama contra el candidat presidencial republicà, Donald Trump, de dijous a Nou Hampshire s'ha convertit en un símbol d'una de les eleccions per la Casa Blanca més sòrdides que es recorden. La primera dama va denunciar els comentaris obscens i masclistes del magnat novaiorquès fets en una gravació de 2005 filtrada pel diari Washington Post.

"M'ha esgarrifat fins al fons de l'ànima d'una manera que no podria haver predit", -va dir Obama del vídeo-. "Els comentaris vergonyosos sobre els nostres cossos, la manca de respecte a les nostres ambicions i al nostre intel·lecte, la idea que pots fer-li qualsevol cosa a una dona. És cruel. Fa por. I la veritat és que fa mal".

La primera dama va instar als nord-americans i, sobretot, a les dones, a dir "prou". Visiblement emocionada, i amb la veu tremolosa, va assegurar que la justificació de Trump sobre les seves paraules sexistes com a "conversa de vestuari" és "intolerable". "Això no va de política. Això va de decència humana bàsica. És sobre el que és correcte i el que no. I simplement ja no podem augantar això i exposar els nostres fills a això. Ni un minut més , molt menys durant quatre anys...".

Trump i les dones

Obama va afirmar que no pot creure que un home candidat a la presidència dels Estats Units "hagi presumit d'agredir sexualment dones". "Un home poderós parlant (al vídeo de 2005) lliure i obertament d'un comportament sexual depredador" i, "per empitjorar les coses, ara sembla molt clar que no és un incident aïllat", sinó un altre exemple de com Trump "ha tractat les dones durant tota la vida".

En els últims dies, diverses dones han acusat al candidat republicà d'abusar sexualment d'elles. Dues dones van explicar al The New York Times que Trump va tocar les seves parts íntimes o les va besar sense el seu consentiment. El republicà ho ha negat rotundament i assegura que les acusacions són part d'una conspiració "orquestrada pels Clinton" i per les elits de Washington per impedir que sigui president.

En un discurs molt crític cap a Trump, va dir que els homes "realment forts" i poderosos "no necessiten menysprear a les dones". "Els homes de la meva vida no parlen de les dones d'aquesta manera i sé que la meva família no és una excepció", va afegir.

"Això no és una cosa que puguem ignorar", va dir i, a continuació, va demanar el vot per la candidata demòcrata Hillary Clinton. Amb aquest discurs i el que va fer a la convenció demòcrata el juliol passat, Michelle Obama s'ha convertit en el millor suport de la campanya de Clinton.

stats