COVID-19
Internacional 15/11/2020

El covid porta els hospitals italians al caire del col·lapse

Els ingressos durant la segona onada ja superen els de la primera, i la mortalitat s’ha multiplicat per deu

Soraya Melguizo
3 min
El virus porta els hospitals italians al caire del col·lapse

MilàUna llarga filera d’ambulàncies esperen torn durant hores a l’entrada d’urgències de l’Hospital Cotugno de Nàpols, al sud d’Itàlia, una infraestructura sanitària de referència a la regió de la Campània que, com moltes altres del país, està a punt de col·lapsar-se. Darrere seu es col·loquen els cotxes que van arribant amb més malalts a bord. Les infermeres corren cap als vehicles per atendre els pacients, molts dels quals necessiten oxigen per poder respirar. Les imatges, que van obrir els principals informatius italians, il·lustraven la crida de socors amb què el director general del centre, Maurizio Di Mauro, va instar la població la setmana passada a confinar-se de manera voluntària per evitar una catàstrofe: “Estem fent tot el que és possible per atendre els malalts fins i tot dins els cotxes, estem al límit”.

Els responsables de l’Hospital Cotugno reconeixen que no hi ha llits lliures ni a les plantes ni a les UCI, de manera que als malalts que arriben a urgències se’ls fa una prova ràpida i se’ls envia cap a casa. Només els casos més greus són derivats a altres centres de la regió, la majoria en situació molt semblant. El cas més dramàtic va passar dimecres, quan Giuseppe C., un home de 84 anys amb hipertensió i diabetis, va aparèixer mort al lavabo de la zona d’urgències de l’Hospital Cardarelli de Nàpols. Hi havia ingressat el dia abans amb símptomes de coronavirus però, tot i resultar positiu, no se’l va traslladar a planta. Aquell mateix dia Itàlia va superar la barrera del milió de contagis des del començament de la pandèmia. Una xifra que podria ser molt superior segons un estudi de l’Institut de Tumors de Milà, que ha descobert que el virus circulava a Itàlia almenys des del setembre del 2019.

Llits en esglésies

Al pròsper nord del país la situació no és gaire millor. Al mític circuit de Monza s’ha instal·lat un hospital de campanya, a Torí s’han habilitat llits en esglésies i a Como l’Hospital Valduce va haver de tancar les urgències la setmana passada perquè no donaven a l’abast: 70 metges i infermers del centre estan contagiats i ja no hi ha llits disponibles per a més pacients, de manera que estan estudiant traslladar-los a la veïna Suïssa. El director sanitari, Claudio Zanon, reconeixia que la situació era tan crítica com a Bèrgam a la primavera, però a diferència de la primera onada el personal sanitari ara està “frustrat, desmotivat i esgotat”. “Hi ha un abatiment generalitzat, que no ajuda en la lluita contra l’epidèmia”, va lamentar Zanon en una entrevista amb corresponsals estrangers.

Les associacions de metges i infermers d’Itàlia denuncien que la majoria dels hospitals estan “a punt de col·lapsar-se” perquè el nombre de pacients ingressats per covid supera els hospitalitzats durant la primera onada. Més de 3.400 persones són a cures intensives. En una carta oberta, els professionals han explicat que falten llits i personal i adverteixen que amb l’actual taxa d’ocupació hospitalària, superior al 100% en algunes regions, no es podran atendre “pacients crònics i aguts no covid”.

El coronavirus ha causat més de 45.000 víctimes mortals a Itàlia, 546 més només aquest diumenge, i la corba de contagis no para d’augmentar, amb gairebé 34.000 nous infectats en les últimes 24 hores. No obstant això, els experts diuen que el creixement s’ha començat a alentir i que l’índex Rt ha baixat de l’1,7 a l’1,4. El problema és l’alta letalitat -al voltant del 4% de les persones que es contagien a Itàlia moren- i la mortalitat, que s’ha multiplicat per deu des del setembre, fins a 10,17 morts per 100.000 habitants l’últim mes, segons un estudi de la Universitat Catòlica de Roma.

Mig país en zona vermella

Fa dues setmanes el govern italià va dividir el país en tres àrees -vermella, taronja i groga-, depenent de la taxa de contagi i la seva capacitat per traçar positius. A la Llombardia, el Piemont, Calàbria i la Vall d’Aosta s’hi han unit aquest diumenge laCampània i la Toscana com a zones vermelles. En total, més de 26 milions de persones viuen confinades a Itàlia: tenen prohibit desplaçar-se i només estan oberts els establiments essencials, entre més restriccions.

El pas de zona groga a vermella a la Campània va generar la ira del president regional, Vincenzo De Luca, per a qui la decisió arribava massa tard. El polític, exponent del governamental Partit Democràtic, que va esdevenir flagell dels irresponsables durant la primera onada (va arribar a amenaçar amb enviar els carabinieri a les festes en cases particulars), va acusar Roma d’incompetència en un discurs incendiari i va demanar la dimissió del govern. “Havíem d’haver tancat a l’octubre, hem perdut el temps”.

stats