Publicitat
Publicitat

ESTATS UNITS

Un imam assassinat a Nova York

S’investiga la motivació del tiroteig, que també va causar la mort del seu ajudant

Un home armat amb una pistola va assassinar dissabte un imam i el seu ajudant al carrer, a prop de la seva mesquita, al barri de Queens, de Nova York. La policia va localitzar l’imam, identificat com a Maulama Akonjee, de 55 anys, i el seu ajudant, Thara Uddin, de 64, encara amb vida, amb trets de bala al cap, però tots dos van morir poc després a l’hospital.

El crim, que ha passat al mig d’una onada d’hostilitat antimusulmana arreu dels EUA, va sorprendre els veïns de la zona, un indret de gent treballadora amb moltes famílies originàries de Bangla Desh. La policia va assegurar que els dos homes havien sigut seleccionats com a objectiu, però no va aclarir quines podien ser les motivacions del tiroteig. En el moment dels fets portaven la seva vestimenta religiosa i Akonjee duia 1.000 dòlars en efectiu, que no els hi van prendre.

Totes les hipòtesis obertes

La investigació continuava ahir sense que s’hagi pogut aclarir si el doble assassinat està relacionat amb un robatori frustrat, una disputa o alguna qüestió relacionada amb la seva religió o raça. “No hi ha cap indici per ara que mostri que van ser atacats per la seva fe”, va assegurar Henry Sautner, inspector del departament de policia de Nova York (NYPD).

Una altra font oficial, que no va voler ser identificada, va assegurar que el crim no s’ajustava a cap patró habitual i que el possible motiu estava lluny de ser determinat. “El que sí que sembla és que l’acció s’havia planificat, tenia un objectiu clar”, va dir aquesta font.

Molts veïns de la zona es van aplegar dissabte a la nit al lloc dels fets, una cruïlla com tantes d’altres sota les vies elevades del metro que travessa el barri de Queens, per condemnar el doble assassinat. “Volem justícia!”, cridaven. També davant de la mesquita de l’imam i el seu ajudant es van congregar membres de la comunitat musulmana com a mostra de rebuig a l’acció.

Mohammed Abu Yusuf, de 67 anys, veí de la zona i agent de viatges, va assegurar que hi era per mostrar la seva ira. “Aquí és sorprenent que passi una cosa així”, va dir. Per com va anar el tiroteig -en plena llum del dia, sense cap motiu aparent- molts deien ahir que van ser atacats per qüestió de raça o religió. “Em podia haver passat a mi”, va lamentar Kobir Chowdhury, de 40 anys, imam en una altra mesquita pròxima, a Brooklyn.

Zead Ramadan, el president del Consell de Relacions Americano-islàmiques de Nova York, ho va relacionar amb el discurs polític actual, en què s’imposa la retòrica antimusulmana i la islamofòbia. “És un crim contra la humanitat”, va alertar.

Als Estats Units hi ha hagut una mitjana de 12,6 crims d’odi contra la comunitat musulmana al mes en els últims anys, segons l’FBI, però aquesta xifra sembla que s’ha incrementat des de finals de l’any passat. “Per descomptat que tenim por”, va dir Jamil Kahn, de 38 anys, que anava a la mesquita de l’imam assassinat, un home discret i piadós, segons deien.