Publicitat
Publicitat

Milers d'immigrants atrapats a les costes del sud-est asiàtic

Unes 2.000 persones han estat rescatades davant les costes de Malàisia i Indonèsia entre dilluns i diumenge

L'Organització Internacional per a les Migracions (OIM) a Tailàndia ha alertat que uns 8.000 immigrants indocumentats estan atrapats o de camí a un altre país al sud-est asiàtic. El director de la delegació, Jeffrey Labovitz, ha explicat a EFE que la xifra és orientativa i que l'OIM està proporcionant ajuda humanitària als immigrants.

Uns 2.000 immigrants indocumentats de  Birmània i Bangla Desh han estat rescatats entre dilluns i diumenge davant les costes de Malàisia i Indonèsia, on han arribat després de ser abandonats per traficants, segons han informat fonts oficials. La majoria dels immigrants són membres de la minoria musulmana rohingya, considerada apàtrida per Nacions Unides i perseguida a Birmània, on no se'ls hi reconeix la ciutadania.

Unes 1.000 persones han arribat aquest dilluns en tres embarcacions al litoral de l'illa de Langkawi, un popular destí turístic al nord de Malàisia, mentre que unes 400 més han arribat a la illa de Sumatra, a Indonèsia, on diumenge les autoritats van rescatar 500 immigrants més.

ACNUR calcula que uns 25.000 rohingyas de Birmània i Bangladesh han fugit en vaixells de traficants en els tres primers mesos d'aquest any, el doble que en el mateix període del 2014. Unes 300 persones haurien mort al mar d'Andaman des de principis del 2015 per inanició, deshidratació o abús dels tripulants de les embarcacions, estima l'agència de l'ONU per als refugiats. 

Aquesta crisi migratòria al sud-est asiàtic coincideix amb una ofensiva de les autoritats de Tailandia contra el tràfic de persones que ha posat al descobert  l'existència de diversos campaments il·legals d'indocumentats i desenes de foses i tombes amb restes d'immigrants, majoritàriament rohingya, a la frontera amb Malàisia. Una vintena de persones, inclosos polítics locals, han estat detinguts per la seva relació amb aquests campaments, on els traficants de persones mantenien captius als immigrants fins que els seus familiars paguessin un rescat.