Publicitat
Publicitat

IMMIGRACIÓ

200.000 immigrants, en risc d’expulsió de la República Dominicana

Més de 200.000 immigrants s’enfronten al risc de ser deportats de la República Dominicana, després que la setmana passada s’exhaurís el termini per acollir-se a un pla de regularització d’estrangers. D’aquesta manera, les autoritats policials han anunciat que tenen potestat per expulsar-los del país i enviar-los a la veïna Haití, ja que la majoria són d’ascendència haitiana, malgrat que no tenen aquesta nacionalitat.

Per a grups de defensa dels drets humans, la mesura es basa en el racisme i la xenofòbia dels dominicans cap als veïns de pell més fosca que provenen d’Haití, l’altre país amb qui comparteixen illa.

Durant l’últim segle un nombre incalculable d’haitians han travessat la frontera i s’han establert a la més pròspera República Dominicana per escapar de la violència política o buscar una vida millor. Molts dels immigrants s’han ocupat en plantacions de sucre de canya, en serveis de neteja domèstica o com a mainaderes. El 2013 el Tribunal Constitucional d’Haití va rebutjar donar la nacionalitat als descendents de nacionals nascuts a la República Dominicana. El president dominicà, Danilo Medina, ha dit que no hi haurà deportacions massives, però amb la llei a la mà els immigrants indocumentats poden ser deportats dins de les 48 hores de la data límit. A més, l’exèrcit dominicà té 2.000 soldats preparats per ajudar a coordinar les deportacions i s’han creat els anomenats centres de benvinguda per concentrar els indocumentats arrestats i hi haurà una dotzena d’autobusos per portar-los fins a la frontera haitiana.