Internacional 02/07/2014

Les claus de la imputació de Sarkozy per corrupció i tràfic d'influències

La fiscalia investiga una xarxa d'informadors al Suprem per prevenir l'expresident francès dels casos judicials que l'amenacen

Ara
2 min
L'expresident francès, Nicolas Sarkozy, en arribar de matinada al jutjat de París. PASCAL ROSSIGNOL / REUTERS

BarcelonaDesprés de 15 hores d'interrogatori sota arrest, l'expresident francès Nicolas Sarkozy ha estat imputat la matinada d'aquest dimecres pels delictes de corrupció, tràfic d'influències i violació del secret d'instrucció. La mesura és inèdita a França contra un excap d'Estat, i s'emmarca en una investigació judicial sobre presumpte finançament il·legal de la campanya electoral del 2007, que el va portar a l'Elisi. La imputació suposa un seriós obstacle per al retorn de Sarkozy al lideratge de la dreta francesa.

Per què ha estat imputat?

La fiscalia sospita que Sarkozy va crear una xarxa d'informadors dins del Tribunal Suprem sobre l'evolució judicial dels casos que l'afectaven, particularment el cas Bettencourt, la propietària de la marca de cosmètics L'Oréal que hauria finançat irregularment la seva campanya de 2007. Es creu que jutges o funcionaris el podrien haver informat que el telèfon mòbil de l'expresident havia estat punxat pels investigadors.

Qui són els altres acusats?

S'investiga si el jutge Gilbert Azibert, alt magistrat del Suprem, que també està imputat, va acceptar donar informació a canvi de rebre un càrrec de prestigi al principat de Mònaco. També està imputat l'advocat de Sarkozy, Thierry Herzog, i la policia ha registrat casa seva i el seu despatx. La fiscalia estudia si imputar també un altre jutge del Suprem, Patrick Sassoust.

De què sospita la fiscalia?

L'expresident afronta diversos casos sobre el finançament de la campanya que el va portar al poder el 2007. El 2013 va ser exculpat d'haver acceptat grans sumes de diners en efectiu de Liliane Bettencourt, que ostenta la tercera fortuna de França, i que es considerava mentalment fràgil per la seva avançada edat.

També se l'acusa d'haver acceptat diners del dictador libi Muammar al-Gaddafi, un cas pel qual es va obrir formalment un altra investigació l'any passat.

Els càrrecs de tràfic d'influències i corrupció són una derivada del finançament il·lícit. En el marc del cas Bettencourt, el Suprem va reclamar les agendes de treball del president, i tot i que el cas va quedar tancat, el tribunal no va voler retornar-les. Les agendes no estan cobertes per la immunitat presidencial i poden contenir proves relacionades amb un altre cas, l'afer Tapie-Crédit Lyonnais, on Sarkozy és sospitós d'haver intervingut a favor de l'empresari francès. Les agendes també podrien ser útils en la investigació sobre les relacions de Sarkozy amb el coronel Gaddafi.

Com afecta l'escàndol judicial les aspiracions polítiques de Sarkozy?

Segons les enquestes, Sarkozy és més popular que el president francès, el socialista François Hollande. Tot i que no ho havia formalitzat, l'expresident es preparava per recuperar la direcció de la UMP, el partit de centredreta francès, abans de ser candidat a les presidencials del 2017. El partit afronta una greu crisi de lideratge després de la dimissió de Jean François Cope per un altre escàndol de finançament.

Què al·lega Sarkozy?

L'expresident nega qualsevol comportament delictiu i assegura que existeix un complot judicial contra ell, amb un to que recorda molt el precedent del seu homòleg italià, Silvio Berlusconi.

stats