TRANSICIÓ POLÍTICA
Internacional 21/06/2012

La incertesa sobre la salut de Mubàrak afegeix tensió a Egipte

K. Fahim / D. Kirkpatrick
3 min
Alguns pro Mubàrak es van acostar ahir a les portes de l'hospital militar del Caire on està ingressat des de dimarts el dictador egipci.

THE NEW YORK TIMES / EL CAIRE.Noves intrigues polítiques van agreujar ahir la confusió sobre l'estat de salut de Hosni Mubàrak quan un dels seus advocats va contradir la versió dels mitjans governamentals, que asseguraven que el dictador podia morir en qualsevol moment. El lletrat va insistir que Mubàrak "senzillament havia caigut al lavabo de la presó".

La versió de Ioussri Abdel Razeq va provocar noves preguntes, no només sobre l'estat real del rais, sinó també sobre possibles moviments en el si del govern militar que ha estat al poder des que Mubàrak va ser derrocat per la revolució l'any passat.

Fins dimarts Mubàrak havia estat a l'ala mèdica de la presó de Torà, als afores del Caire, on havia complert 17 dies de la cadena perpètua que va rebre com a sentència per la seva complicitat en la mort de centenars de manifestants durant la revolta. Els seus advocats havien denunciat que la salut del dictador es deteriorava i que això li hauria d'evitar l'empresonament.

Dimarts van començar a circular informes contradictoris sobre el seu estat, incloent-ne un que el donava per "clínicament mort". Aquests informes han aparegut just en el moment en què la junta militar intenta mantenir el poder indefinidament malgrat les protestes en augment per exigir-los que cedeixin l'autoritat al nou president i que es facin enrere de la seva decisió de dissoldre el Parlament.

L'agència estatal de notícies i els mitjans governamentals van afirmar que Mubàrak havia estat traslladat de la presó a l'hospital després que patís un atac de cor que el va deixar en coma, al límit entre la vida i la mort, i que depenia de suport vital artificial.

L'advocat del dictador, en canvi, va afirmar que Mubàrak havia caigut i que això li havia provocat un coàgul de sang al coll, fet pel qual va haver de ser traslladat a l'hospital molt abans que els mitjans comencessin a dir que havia mort.

"Aquest comportament dels mitjans ens va deixar molt sorpresos", va dir l'advocat, que va assegurar que els metges van medicar el dictador, li van fer una ressonància magnètica i van determinar que estava estable. Abdel Razeq va afegir que estaven disposats a enviar Mubàrak a l'estranger perquè rebés tractament mèdic. "Si els doctors ho recomanen, esclar que ho farem", va dir.

Intencions amagades

La salut del dictador ha estat una font d'especulació constant des que se'l va empresonar. Mubàrak ha tingut problemes de salut durant molts anys, però el torrent de filtracions i ensurts d'aquestes últimes setmanes ha portat molts egipcis a creure que els militars, decidits a treure'l de la presó, utilitzen l'estratègia per preparar el terreny per enviar-lo a l'exterior per rebre atenció mèdica. De fet, ahir molts egipcis es van preguntar si les informacions estatals no eren més que una broma morbosa.

Les notícies del deteriorament de Mubàrak es van escampar per la plaça Tahrir, bressol de la revolta, on desenes de milers de persones es manifestaven contra la junta militar que governa el país. La confusió al voltant de la salut del rais va injectar més volatilitat en la crisi constitucional i política del país, que ha empitjorat després que els dos candidats a substituir Mubàrak es declaressin guanyadors de les eleccions del cap de setmana.

Als analistes els va sorprendre que Mubàrak perdés la consciència en el moment de clímax de la lluita pel futur del sistema que va definir durant tant de temps, i només dos dies abans de conèixer el seu successor. "És molt shakespearià", va dir Diaa Raixuan, una analista del Centre Al-Ahram, un institut de recerca finançat per l'estat. "Es creu etern. No pot haver-hi ningú més que ell. No vol sentir el nom del seu successor", va concloure.

stats